Kombuča za dobro počutje

25.3.2021

Vsak dan si z veseljem privoščim kozarec ali dva dobrega kombučinega napitka. Ta me odžeja in je dobrega okusa, vpliva pa tudi na boljše počutje.

Kaj je kombuča? Rečemo ji goba kombuča ali kultura kombuče. To je sluzasta masa, ki jo sestavljajo kvasovke in bakterije. Celulozna membrana – goba plava na površini tekočine. Podobna je mehkemu usnjatastemu pokrovu, ki plava na vrhu tekočine in je na otip sluzasta in dokaj kompaktna. Lahko jo razpolovimo in podarimo naprej.

Pred več kakor dva tisoč leti so jo začeli pripravljati na Daljnem vzhodu. Zdravnik Komb je zdravil japonskega cesarja, ki je imel velike prebavne težave. Kasneje so jo začeli pripravljati tudi v Rusiji in v dvajsetem stoletju v celotni Evropi. Kako pripravimo napitek? Skuhamo čaj. V dva litra vode damo dve vrečki zelenega ali pravega čaja ter štiri vrečke hibiskusovega ali šipkovega čaja. Ohlajeno zlijemo v steklen kozarec in na površino položimo gobo kombučo. Sladimo z medom in javorjevim sladkorjem. Pokrijemo z bombažno ali laneno krpico in utrdimo z elastiko, saj kultura mora dihati. Tekočina fermentira ob prisotnosti kulture kombuče. Kvasovke in bakterije osnovno pijačo predelajo in v njej ustvarijo številne koristne snovi. Nastane osvežilna pijača, ki malce spominja na mošt ali kis in je praktično brez kalorij. Kombuča vsebuje veliko organskih kislin, encimov, aminokislin in tudi nekaj alkohola. Ker je v njej malo alkohola ter zeleni ali pravi čaj, pijača ni priporočljiva za otroke in nosečnice. Pri pripravi moramo paziti na čistočo, sicer lahko pride do plesni na gobi in jo moramo takoj zavreči. Če napitek pustimo skupaj z gobo predolgo, dobimo zelo kislo tekočino, ki ima močan okus po kisu in je ne uživamo več. Najbolje je, da gobo odstranimo in precedimo pijačo po štirih ali petih dneh namakanja. Pijači lahko dodamo tudi sadje. V pijači nastane veliko probiotikov, ki krepijo zdravo črevesno floro. V napitku so antioksidanti, ki v telesu zmanjšujejo poškodbe celic. Preprečuje okužbe, prehlade. Kombučin napitek spodbuja kurjenje maščob, daje energijo telesu in še veliko se sliši in bere o zdravilnih učinkih tega napitka. Pijemo jo lahko v majhnih količinah, to je do dva decilitra na dan. Bolnikom je ne priporočajo. Ni dobro, če je pijača preveč fermentirana. Lahko bi jo postavili ob bok kislemu zelju in repi ter kefirju.

Jana Rojc