Krajevna skupnost Gorenja vas v letu 2019

26.3.2020

Asfaltiranje cestnih odsekov, prenova javne razsvetljave in pisanje zbornika

Leto 2019 je zaznamovalo asfaltiranje cestnih odsekov, delna prenova javne razsvetljave in priprava zbornika o življenju in delu krajanov v preteklosti pa do današnjih dni na območju Gorenje vasi in Hotavelj.

Na cestnem programu je KS Gorenja vas v lastni režiji in s prispevki krajanov obnovila približno 1.350 metrov lokalnih cest (LC) in javnih poti (JP) v asfaltu in približno 1.220 metrov v makadamu, in sicer:
- LC Gorenja vas–Hlavče Njive, odsek v dolžini 550 metrov (delna obnova v makadamu in asfaltiranje);
- JP Hlavče Njive, odcep Kožuh v dolžini 130 metrov (asfaltiranje, sofinanciranje s KS Poljane);
- JP Hlavče Njive, odcep Grapar, v dolžini 120 metrov (obnova v makadamu in asfaltiranje);
- JP Hotavlje–Srednje Brdo, odsek v dolžini 300 metrov (delna obnova v makadamu in asfaltiranje);      
- JP Lajše, odcep kamnolom, v dolžini 250 metrov (delna obnova v makadamu, odvodnjavanje in asfaltiranje).

Vse leto se je izvajalo redno vzdrževanje lokalnih cest in javnih poti. Za pokopališči v Gorenji vasi in v Leskovici je bil nabavljen program za računalniško vodenje evidenc grobnih polj. Dograjena je bila javna razsvetljava na odcepu stara šola–pokopališče, del obnove javne razsvetljave v Leskovici ter zamenjava svetilk na javni razsvetljavi Hotavlje, odcep Tesnar–Nande. Organizirana je bila prireditev ob dnevu državnosti, sofinanciran oratorij in vsakoletni decembrski pohodi. V Gorenji vasi, na Hotavljah in v Leskovici je Miklavž obdaril 400 otrok. Doseženi cilji so rezultat dobrega in uspešnega sodelovanja z vaškimi odbori, svetniki krajevne skupnosti, občinsko upravo ter županom.

Načrti za leto 2020 – v pripravi zbornik   
Uredniški odbor v sestavi Valentin Bogataj (urednik), Silvo Pivk in Mirjana Možina (člana) ter Damjana Peternelj (strokovna sodelavka) je zasnoval zgradbo zbornika. V njem bodo predstavljeni geografsko-zgodovinska podoba območja; župnija in občina, ki povezujeta ljudi; gospodarstvo: od kmetijstva, gozdarstva, obrtnih dejavnosti, industrializacije, infrastrukture do turizma; izobraževanje, zdravstvo in društvene dejavnosti, ki so oblikovali ljudi skozi čas. Prelomni časi bodo zajeti v prispevkih o izseljevanju, prvi svetovni vojni, Maistrovih borcih, Rupnikovi liniji, drugi svetovni vojni in o izgnancih. Družbenopolitični razvoj in razmere po drugi svetovni vojni, 25 let Občine Gorenja vas - Poljane, vidnejše osebnosti, častni občani in občinski nagrajenci pa predstavljajo nove čase. 

Tudi v letu 2020 bo največji poudarek na obnovi in vzdrževanju cestne infrastrukture, in sicer na odsekih cest Gorenja vas–Žirovski vrh (Javorč), Čabrače–Likar–Zarobar, Debeni–Studor. 

Na področju javne razsvetljave bomo nadaljevali z menjavo dotrajanih sijalk. 

Občina bo v letu 2020 v Gorenji vasi pričela z gradnjo Fortunove brvi v Gorenji vasi, v pripravi je razpisna dokumentacija. 

Mirjana Možina, predsednica KS Gorenja vas
Gašper Čadež, tajnik

Fotogalerija