Kulturni praznik povezal več generacij in regij

25.3.2021

Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane je letošnji kulturni praznik 8. februar obeležilo malo drugače – kot so drugačni tudi časi, v katerih živimo.

Namesto tradicionalnega kulturnega programa so k oživljanju pesmi največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna z nagradnim natečajem k sodelovanju povabili vse generacije tako v občini kot tudi širše. Z videoposnetki izvirnih recitacij pesmi je sodelovalo 27 posameznikov, za katerimi stoji še najmanj enkrat toliko skrbnih rok. Največja zahvala za vložen trud pa je zagotovo več tisoč ogledov posnetkov, ki so bili nekaj tednov objavljeni na društveni Facebook strani. 

Želja snovalcev ideje v društvu je bila v celoti izpolnjena – s kulturo so, čeprav virtualno, povezali množico, ki je niti v brezkoronskih časih ne bi zmogli. Ob vseh omejitvah, ki jih zapoveduje trenutni čas, je prav virtualni svet v skupni misli povezal različne generacije: od najmlajše recitatorke, ki je štela pet let, do najstarejše, ki je šla proti svoji devetdeseti pomladi. Povezali so občine in celo regije, saj so poleg recitacij iz domače občine prispele še iz Cerknega pa Logatca, Idrije in celo Ljubljane. Kultura je dokazala, da podira še tako trde meje, da združi še tako oddaljene kraje in ljudi. 

Pesmi so oživele na najrazličnejše načine in v več jezikih – med drugim tudi v francoščini in španščini. Gledalci so si lahko ogledali celo edinstveno obliko pripovedovanja zgodb ob slikah kamišibaj, pa recitacije ob posebnih ilustracijah, recitacijo ob vinu, ob spomeniku Ivana Tavčarja, v zavetju topline doma ali iz doma tretje mladosti. Prav iz zadnjih so prispele izjemno ganljive recitacije. Na povabilo so se namreč odzvali v številnih domovih za starejše, kjer so delovne terapevtke vložile dragoceni čas in motivacijo. V mladostnih spominih so Prešernove pesmi ponovno obudile oskrbovanke iz Centra slepih in slabovidnih Škofja Loka, iz Doma starejših Črni Vrh nad Idrijo, iz DEOS Centra starejših Medvode, iz Doma Marije in Marte Logatec ter Doma upokojencev Idrija. Nagradni natečaj je presegel vsa pričakovanja in pokazal, kako zelo nas lahko poveže kultura. Vse recitacije so si prislužile nagrade, ki so jih prispevali Gostilna Blegoš, Gostilna Na Vidmu, Kava bar Poljane in Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane.

Martina Kolenc Novak