Lepo je biti ženska

25.3.2021

Vloga žensk v družbi se je v zadnjih nekaj desetletjih močno spremenila. Ženska je vpeta v vse pore življenja. Ni več le mati, žena in gospodinja. Želi si biti samostojna, neodvisna, opravljati si želi svoje poslanstvo, služiti družini in družbi, biti spoštovana, ljubljena in videna.

Vse to ji je danes dano. Vse to lahko ima. Pa vendar, ali si ženska ni naložila prevelikega bremena, ali ne zahteva preveč od sebe. Ali mogoče družba ne zahteva preveč od nje?
Dekleta že v šoli pogosto izstopajo in dosegajo boljše rezultate, višjo izobrazbo in s svojo prodornostjo in preudarnostjo lahko zasedajo pomembne položaje v družbi. Ženska prevzema številne odgovornosti. Hoče spreminjati svet, razdajati svoje znanje in prepričanja, ugajati, biti odlična na vseh področjih, dati celo sebe v vse svoje projekte. Biti zaposlena ženski pomeni svobodo, neodvisnost, finančno varnost. Hkrati pa številne obveznosti pomenijo manj časa za družino, otroke, urejen dom, sprostitev. Pogosto bije bitke s časom, da postori vse potrebno.
Koronačasi so še bolj kot kdajkoli prej pokazali, kaj vse je naloženo ženski. Otroci so ostali doma. Vrtci in šole so bili zaprti. V službi so od nje pričakovali, da je delo narejeno, na delovnem mestu ali mogoče od doma. V šoli so pričakovali, da bodo otroci imeli narejeno vse potrebno, prevečkrat pa niso zmogli sami. Pomoč staršev je bila nujna. Mame so bile tiste, ki imajo več potrpljenja in prevzamejo šolske obveznosti otrok na svoja pleča. Za otroke želijo le najboljše. Ne odnehajo, dokler ne naredijo vsega, kar je v njihovi moči, da bi bil otrok čim bolj uspešen v šoli, saj je od tega vendarle odvisna njegova prihodnost. Tako so ženske prevzele na svoje rame tudi poučevanje svojih otrok. Imeti dva mala otroka v vrtcu, dva v šoli in še delo od doma ni mačji kašelj. Poleg seveda še vsega ostalega, kar ženski pripada že samo po sebi. Marsikatera je bila na robu obupa, brez moči, komaj je čakala na normalne razmere, vendar ženska nikoli ne obupa, nikoli se ne vda.
Mogoče se komu zdi, da so že preveč samostojne in močne ter da moški zaradi tega izgubljajo svojo primarno vlogo v družbi. Nikakor.
Ženska, ki ima danes toliko vlog v družbi, bolj kot kdaj koli prej potrebuje ob sebi močnega in zanesljivega moškega, ki ji bo nudil oporo in ljubezen, ki jo bo podpiral pri njenih odločitvah in tolažil, kadar ji bo hudo. Potrebuje njegovo vodstvo, njegov pristan. Zadovoljna ženska ima za seboj vedno moškega, ki jo podpira in spodbuja, ki se z njo veseli in jo tolaži. Brez dvoma potrebuje tudi njegovo pomoč. Danes ne moremo več reči, da gospodinjska opravila pripadajo le ženski. Moški, ki ne bi želel pomagati svoji ženi, ni sodoben moški. Danes govorimo o enakopravnosti in enakih možnostih za vse.
Ob vseh izzivih, ki jih družba nudi sodobni ženski, mogoče ne potrebuje denarja za golo preživetje, potrebuje pa razumevanje in podporo, ki ji jo lahko nudijo le njen mož, družina in prijatelji. To so njeni stebri, na katere se lahko vedno nasloni. Ni težko, lepo je biti ženska, če si razumljena, spoštovana in ljubljena.

Nežka Bozovičar