Letošnja zima žičničarjem ni naklonjena

6.2.2020

STC Stari vrh

Po nižinah je to zimo padlo le toliko snega, da smo se lahko prepričali, da je še bel. A zelena zima povzroča veliko preglavic in stroškov predvsem žičničarjem. Kljub temu so na STC Stari vrh z novim letom uspeli umetno zasnežiti proge in odpreti smučišče.

Direktor STC Stari vrh Tomaž Trobiš je pojasnil, da so v decembru tehnični sneg izdelovali kar dvakrat: »Zaradi strojeloma črpališča ob zaključku sezone 2018/19 smo bili prisiljeni obnoviti črpališče Kopa, s katerim zasnežujemo večino smučišča. Tako smo imeli srečo v »nesreči«, da smo s sanacijskimi deli zaključili pravočasno ter da je sistem, za katerega smo se odločili, dal izredno dobre rezultate, ki se kažejo predvsem v nižjih stroških priprave tehničnega snega kot tudi v njegovi boljši kakovosti. Tako smo zahvaljujoč trdemu in kakovostnemu delu sodelavcev uspeli pripraviti glavno progo smučišča, da so se 2. januarja po naših strminah spustili prvi smučarji.« V prvih treh tednih je obratovala šestsedežnica in krajša otroška proga Zapreval.

Žičničarji že v razgovorih za spodbudo in pomoč
V Sloveniji je le malo smučišč, kjer za zagotavljanje zadostne snežne odeje ni potrebno dodatno umetno zasneževanje. »Tovrstno zasneževanje dviguje obratovalne stroške predvsem v času pred odprtjem smučišča, in ob dejstvu, da je večji obisk smučišča šele z zasneženimi dolinami, smo žičničarji veseli vsakega smučarja. Proge, ki obratujejo na STC Stari vrh, so odlično pripravljene, kar nam pritrjujejo tudi zvesti obiskovalci, ki so nas že obiskali v prvih 24 dneh obratovanja,« je dejal Trobiš.
Ker je velik del sezone že mimo, Združenje žičničarjev, katerega član je tudi smučišče Stari vrh, išče možne sistemske rešitve za dolgoročno rešitev smučarske dejavnosti v Sloveniji. Tako potekajo razgovori z različnimi ministrstvi o možnostih spodbud in pomoči. Ob tem je Trobiš poudaril, da so smučišča rekreacijski objekti na prostem in da je Slovenijo treba ohranjati kot smučarsko državo, saj se bodo sicer gosti preusmerili na tuja smučišča, od teh gostov pa ne živijo in delajo samo žičničarji, temveč širši krog turističnih delavcev.

Naj bo vsaj vreme, če že snega ni
V nadaljevanju sezone si Trobiš želi predvsem, da bi vremenski pogoji omogočali vsaj izdelavo tehničnega snega, če že narava ne bo postregla z naravnim, ter da bodo sezono lahko uspešno zaključili. »V primeru, da ne dosežemo garantiranih smučarskih dni za kupce sezonskih vozovnic, jim bomo v naslednji sezoni vozovnice nadomestili. A menim, da to ne bo potrebno, saj sta pred nami še ves februar in del marca,« je dodal Trobiš.

Tina Dolenc