Na Info točki v Gorenji vasi spet postaja živahno

26.6.2020

Po daljšem premoru je v Gorenji vasi zopet zaživela Info točka, ki je nujno potreben element pri razvoju in spodbujanju turizma v občini. Namenjena je tako domačinom kakor tudi turistom, ki raziskujejo Poljansko dolino.

Info točka je locirana v središču Gorenje vasi. V njej lahko najdete promocijski material o vseh lokalnih znamenitostih, zgodovinskih spomenikih in turističnih atrakcijah, se pozanimate o ponudnikih nastanitev in kulinarične ponudbe, dobite idejo za krajši ali daljši izlet ali pa le pokramljate z informatorjem in podate svoje mnenje in predloge. Tu po ponovnem odprtju beležimo povečanje obiska in se trudimo, da bo tudi v prihodnje tako.

Za vnete pohodnike in kolesarje so na voljo tudi zemljevidi občinskega kolesarskega in pohodnega kroga. Občinski kolesarski krog, ki je sestavljen iz treh slikovitih etap z dih jemajočimi razgledi, je primeren za vsakogar, ki mu razgibana vožnja po asfaltiranih in urejenih makadamskih cestah ni tuja. Dolg je skupno 115 kilometrov, od tega je vožnje po makadamskih cestah okrog 15 kilometrov, ponaša se s 3600 metri višinske razlike. Kartončke za zbiranje žigov na kontrolnih točkah lahko najbolj zavzeti prevzamejo v Kavarni Ajda, ki stoji neposredno poleg Info točke. Z zbranimi vsemi žigi pa pridobijo praktično tematsko nagrado.

Občinski pohodni krog pa naj predstavlja prijeten izziv za vse pohodnike, ki ljubijo zeleno, prostrane razglede, slikovito naravo in umirjene trenutke v natrpanem vsakdanu. Premišljeno je označen z modro-zelenimi markacijami, zato ni bojazni, da ne bi našli poti do najprivlačnejših točk in razgledov. Skupna dolžina pohodnega kroga je dobrih 85 kilometrov. Razdeljen je na 12 etap. Poteka po občinskih mejah, kjer po razgibanem, a za hojo varnem terenu pohodnik premaga več kot pet tisoč metrov višinske razlike. Tudi tu na zbirnem kartonu pohodniki na kontrolnih točkah lahko zbirajo žige in si tako kot kolesarji z vsemi zbranimi žigi prislužijo praktično tematsko nagrado. Kartončke lahko prevzamejo v Gostilni Jager na Dolenji Dobravi.

Kot je povedala Mateja Čadež iz Gostilne Jager, ki že peto leto vodi vpisno knjigo pohodnikov občinskega pohodnega kroga, je bil najmlajši pohodnik, ki je prehodil občinski pohodniški krog, star deset let, najstarejši pa kar 89. Pohodniki prihajajo iz celotne Slovenije, prehodila pa ga je celo skupina iz Zagreba. Mateja Jager v knjigi vtisov zbira tudi zapise pohodnikov. Ti so najbolj navdušeni nad razkošnimi razgledi, lokalni pohodniki pa predvsem omenjajo dejstvo, da kljub bližini kraja bivanja teh slikovitih poti ne bi spoznali.

Vizija Zavoda Poljanska dolina je razvoj trajnostnega in zelenega turizma, zato želimo, da skupaj z lokalnimi ponudniki Poljansko dolino ljudem predstavimo kot nadstandardno doživetje, kjer se človek lahko spočije, umiri in napolni s svežo energijo za premagovanje natrpanega vsakdanjika. Zato vljudno vabljeni k obisku Info točke v Gorenji vasi, kjer lahko s svojimi idejami ali pa le iskanjem informacij prispevate svoj košček k zeleni sestavljanki Poljanske doline.

Jera Miklavčič, Zavod Poljanska dolina

Fotogalerija