Najbolj ponosna na zaupanje strank

24.12.2020

Iz krušne peči na Kmetiji Pr Dimšarji v Krnicah pri Novakih v teh dneh še prijetneje diši, saj Nežka Demšar peče potico. Pred vrati je najlepši, božično-novoletni čas, ko na mizi ne sme manjkati to praznično pecivo. Samo v tem času jih speče več kot sto.

Demšarjeva je rada pekla že, ko je bila še doma v Žetini. Ko se je poročila v Krnice, je po taščini bolezni prevzela peko kruha. Zaposlena je bila v škofjeloškem Kroju, kjer je sodelavkam že prodala kar nekaj kilogramov kruha. Po rojstvu četrtega otroka in obilici dela na domači kmetiji se je odločila ostati doma.
"Na željo bivših sodelavk sem enkrat tedensko dostavljala kruh in tako se je krog strank širil," je razložila in dodala, da je bila med prvimi, ki so kruh dostavljali na dom v Škofjo Loko. Ko je na dom prejela vprašalnik glede možnosti dopolnilne dejavnosti na kmetiji, ni kaj dosti razmišljala. Svoje izdelke je prvič prodajala na uprizoritvi Škofjeloškega pasijona leta 1999. "Leto kasneje sem registrirala dopolnilno dejavnost in se vključila v blagovno znamko Babica in Dedek. Vanjo so danes vključeni kruh (bel, polbel, polnozrnat), potice (orehova, makova, rozinova, pehtranova, potratna in kokosova) in več vrst piškotov." Več let je prodajala na tržnicah Razvojne agencije Sora in tržnicah zunaj Poljanske doline, zdaj so njeni izdelki na voljo v "domačih kotičkih" vseh trgovin Loške zadruge. "Dostavljamo tudi nekaterim trgovinam v Ljubljani, Idriji, Cerknem in Kobaridu. V času koronavirusa se je povečala dostava na dom. "S prodajo izdelkov je zadovoljna, saj se vsi dobro prodajajo. Njene izdelke so okusili tudi zunaj meja naše države, in sicer v Italiji, Avstriji, Nemčiji, Švici in na Hrvaškem. "Po pripovedovanju kupcev pa tudi v Ameriki in Avstraliji."
Na svoje izdelke je ponosna: "Vem, da so okusni in narejeni iz kakovostnih sestavin. So vedno enaki, a na videz vedno drugačni. Pri peki je veliko odvisno od sestavin." Prepričana je, da morajo biti za dober in okusen izdelek vse sestavine kakovostne, in če je le možno, iz lokalnega okolja, od lokalnih ponudnikov. "Zelo rada pečem kruh, saj mi stranke povedo, da je nekaj posebnega," pove in prizna, da je peka kruha naporna, saj je veliko ročnega in nočnega dela. Na teden speče tudi do dvesto kilogramov kruha. V ponos ji je tudi kruh stare mame, ki je zasnovan po njenem receptu in je dobro sprejet tudi pri kupcih. Kruh peče ob ponedeljkih, četrtkih in petkih v več "rundah". Piškoti so na urniku ob torkih in sredah. "V primeru porok in drugih dogodkov pa tudi kakšen drug dan. Poleg dodam še razno drobno pecivo in krofe. Rada pečem vse, a če je ene vrste preveč, je sprememba nadvse dobrodošla!" Kaj pa ob prihajajočih praznikih ne sme manjkati na mizi? "V času božično-novoletnih praznikov je greh, če na mizi ni orehove potice!" (smeh) "Prija pa tudi dobra ocvirkovka," doda.
Slovenski potrošniki so dobri kupci, saj vedno bolj cenijo dobro lokalno pridelano hrano. "Je pa res, da vsi te možnosti nimajo, vsak ima svoj okus ter lahko nakupuje tudi pri velikih trgovcih in s tem tuje izdelke. Star pregovor pravi, da ima vsak kruh trdo skorjo. Tudi pri mojem delu je tako." Časa za počitek je bolj malo, saj je na kmetiji treba postoriti še veliko drugih opravil. Če le utegne, se odpravi na sprehod. Vesela je, da ji pri delu veliko pomagajo otroci. Najmlajša hči Manca obiskuje slaščičarsko šolo, tako da se za nadaljevanje dejavnosti ni bati. "Zase si želim zdravja ter da bi bili moji izdelki še naprej kakovostni, saj je le to garancija, da se stranke vračajo," skromno pove. V preteklosti se je udeleževala ocenjevanj v okviru prireditve Dobrote slovenskih kmetij, kjer je prejela kar nekaj priznanj in potrditev, da dela dobro. "Najbolj sem ponosna na zaupanje strank, ki ga uživam že 25 let," je strnila Nežka Demšar.

Lidija Razložnik

Fotogalerija