Nenavadno, a kljub temu uspešno šolsko leto

23.7.2020

Zadnje šolsko leto se je za nas že začelo uspešno, saj smo sredi septembra prejeli naziv naj kulturne šole med velikimi šolami Slovenije za obdobje 2017–2019, nekaj dni kasneje pa smo na prireditvi v prostorih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport prejeli še bronasto priznanje za športno šolo.

Novembra je sledilo uradno odprtje novo zgrajene športne dvorane ob osnovni šoli, največje investicije v 25-letni zgodovini Občine Gorenja vas - Poljane. Vzgojno-izobraževalno delo na šoli je potekalo po načrtih, tako kot v delo drugih šol pa je tudi v naše sredi marca zarezala epidemija covida-19.
S 16. marcem sta se do preklica zaprla vrtec in šola. Pripraviti je bilo treba pouk na daljavo. Velik izziv za ravnatelja in učitelje, ki smo se naenkrat morali soočiti z novim načinom dela. Moje osnovno navodilo učiteljem je bilo, da ne smejo učencev preveč obremenjevati s snovjo. Ob koncu tedna smo se organizacijsko že pripravili, da smo s ponedeljkom, 16. marcem, lahko začeli poučevati z metodo, ki je bila tudi za nas nova. Za učence od prvega do četrtega razreda je potekalo poučevanje po e-pošti, od petega do devetega razreda v spletnih učilnicah. Prvi dan je bil najtežji. Zaradi prevelike obremenjenosti so se "sesuvali" strežniki. Po dveh dneh se je stanje v državi na tem področju uredilo. Na podlagi povpraševanja smo ugotovili, da osem učencev šole za pouk na daljavo nima ustrezne računalniške opreme. V tednu dni smo iz šole in z donacijami zagotovili potrebno opremo.
Z odlokom Vlade RS so se učenci začeli pri spremenjenih pogojih (delitev razreda na polovico učencev, pouk celo dopoldne v matični učilnici, obvezno nošenje zaščitnih mask učencev v šolskih prostorih zunaj učilnice) postopoma vračati v šolske prostore. Učilnica na prostem je bila popolnima zasedena vse ure pouka. Zaključek šolskega leta smo tako vsi pričakali v učilnicah. Kljub odpovedi številnih tekmovanj iz znanja in športa so naši učenci dosegli šest zlatih priznanj, za kar jim čestitam.
Z dvomesečnim poučevanjem na daljavo smo lahko zadovoljni. Bilo je novo, zanimivo, ustvarjalno. Učitelji so kombinirali učenje z videokonferencami in pisnimi navodili učencem. Vsekakor je bil pouk zahtevnejši tako za učitelje kot učence. Za oboje velikokrat stresen. Tudi za starše, predvsem otrok prve triade. Vsi smo pogrešali neposredni socialni stik, vsakodnevni vrvež in nemir v šolskih prostorih.
Kako v novo šolsko leto? Upamo, da brez omejitev. Upoštevanje priporočil NIJZ o ohranjanju razdalje med učenci v šolskih prostorih in pri šolskih prevozih je praktično neizvedljivo. Učitelji počitnice uporabijo tudi za lastna izobraževanja, kjer pridobivajo nadgradnjo znanja poučevanja na daljavo, če bi bilo to še potrebno. Vsi si želimo, da bi vrtec in šola delovala po ustaljenih tirnicah. Za to pa smo odgovorni vsi državljani. Če bomo upoštevali ustrezno razdaljo pri ljudeh, nosili maske, umivali in razkuževali roke, bo življenje v vrtcih in šolah normalno potekalo. To si želimo vsi!
Za zaključek: bilo je nenavadno, pa kljub temu zelo uspešno šolsko leto.

Izidor Selak, ravnatelj OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas