Nova pridobitev na Visokem

23.10.2020

Sredi septembra je bila nad vhodnim portalom v dvorec na Visokem zaključena izdelava rekonstrukcije poslikave, ki predstavlja hišno številko z inicialkami enega izmed gospodarjev iz rodbine Kalan.

Osrednje polje je obkroženo z razgibano oblikovanim okvirjem v obliki listovja in volut, na vrhu pa se zaključuje z angelsko glavico. Poseg je v celoti financiral Restavratorski center Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije iz svojega programa.
Akademski slikar restavrator Ljubiša Milić, ki je poseg izvajal, je povedal, da je poslikava narejena v tehniki fresco secco, kar pomeni freska na suhi omet. Ker je originalna poslikava zaradi vremenskih vplivov tako močno zbledela, da je ni bilo mogoče restavrirati, je bil nanesen nov omet, rekonstrukcija pa se je izvedla po analogiji (primerjavi) s pomočjo stare črno-bele fotografije pročelja dvorca, ki jo je posredovala Bernarda Jesenko Filipič. Nizka ločljivost fotografije je restavratorju predstavljala izziv, kako prepoznati posamezne detajle, zato je, kot je razložil, sproti razbiral iz originala na steni in fotografije, kaj so predniki s to poslikavo hoteli povedati. Na ostankih originala, kjer je bilo nekoliko bolje ohranjenih le nekaj deset kvadratnih centimetrov površine, je našel sivomodro in oker barvo, ki jo je uveljavil tudi pri rekonstrukciji. Najprej je v ateljeju izdelal skico, nato pa na odru slikal na steno. Kot zanimivost velja omeniti, da je že v času nastanka poslikave, najbrž sredi 19. stoletja, dvorec nosil hišno številko 1, tako kot jo še danes.

Jure Ferlan