Obeta se pestra jesen v knjižnici

22.9.2022

Krajevna knjižnica Poljane se je preselila v nove prostore, potekajo prireditve za otroke in odrasle, pripravljamo razstave, poteka nacionalni mesec branja ...

Na mednarodni dan pismenosti, 8. septembra, se je začel nacionalni mesec skupnega branja (NMSB) 2022, ki poteka do 9. oktobra. Letošnji NMSB posebno pozornost namenja branju in gibanju. Izhodišče zanj je misel irskega pisatelja in politika Richarda Steela (1672–1729), ki poudarja povezanost med umom in telesom, med gibanjem, športom in duševnim razvojem in pravi: »Branje je za duha to, kar je telovadba za telo.« S to mislijo zakorakajmo v jesen, ko si ob dolgih večerih lažje vzamemo čas tudi za branje dobre knjige. Je pa to tudi čas, ko se v naših enotah začno prireditve za odrasle in otroke.
Konec septembra se zaključuje sedma sezona bralnega projekta Družinsko branje. Zaključna prireditev za otroke je bila izvedena 20. septembra na mladinskem oddelku v Škofji Loki. Prav tako je 30. september zadnji dan za vse, ki ste čez celo poletje pridno prebirali knjige in si za nagrado pridobili kupon za sladoled ali kavo, da ta kuponček tudi izkoristite. Hvala gostilni Na Vidmu ter kavarni Ajda za sodelovanje pri tem projektu.

Krajevna knjižnica Poljane na novi lokaciji
Velik projekt, ki se je odvil v začetku meseca, je bila selitev Krajevne knjižnice Poljane. Zaposlene v knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka smo v soboto, 3. septembra, napolnile več kot 220 bananinih škatel in povsem izpraznile police na obstoječi lokaciji knjižnice. Ob nesebični pomoči štirih prostovoljnih gasilcev – Boruta Pintarja, Klemena Kovača, Tadeja Tavčarja in Tima Bogataja – smo knjige čez balkon paket za paketom v akiju spuščali pred kulturni dom. Od tu smo jih na vozičku preselili v predprostor dvorane kulturnega doma. Sledila je selitev celotne obstoječe opreme na novo lokacijo (bivša pekarna), ki jo je izvedlo podjetje OSM v ponedeljek, 5. septembra, nato pa ponovno praznitev škatel in knjige so skupina za skupino napolnile svoja mesta. Novi prostori so res nekoliko utesnjeni – z obstoječih 72 kvadratnih metrov smo sedaj stisnjeni na 60 kvadrantih metrov, vendar knjižničarke ostajamo nasmejanih obrazov in se veselimo snidenja na naši novi lokaciji v bivši pekarni (Poljane nad Škofjo Loko 28). Nova lokacija poljanske enote naše knjižnice bo nekoliko omejila knjižnične dejavnosti, a se bomo trudili, da bo tega čim manj. Prireditve za odrasle se bodo odvijale v Krajevni knjižnici Gorenja vas, prav tako bomo izvajali ustvarjalne delavnice za otroke le v Gorenji vasi, ker nam prostor v Poljanah tega ne dopušča. Pravljične urice in bralne urice s kužkom bodo tekle naprej. Gorenjevaška enota je oddaljena le nekaj kilometrov, zato naj to ne bo razlog, da otroci ne bi sodelovali na naših delavnicah.

Prireditve v knjižnici
Od druge polovice avgusta je na ogled razstava Loške gostilne, katere avtorice so sodelavke iz Škofje Loke. V oktobru pa bo svoja dela na ogled postavila priznana domača ustvarjalka Lidija Debelak. Razstavo je naslovila pet letnih časov, ogledali si jo boste lahko vse do konca novembra. Velja pa povabilo vsem domačim pa tudi ostalim ustvarjalcem s kateregakoli področja: oglasite se v katerikoli naši enoti knjižnice in se dogovorite za termin vaše razstave. Veseli bomo novih obrazov. Naj razstavni prostor ne ostane prazen! Če poznate koga, le posredujte naše povabilo na pravi naslov.
Z oktobrom se v naš program vračajo tudi delavnice za odrasle Aerobika možganov. Z leti naše možganske sposobnosti pešajo, s kognitivno vadbo pa lahko spodbujamo nastajanje novih možganskih povezav, poskrbimo, da se stanje ne poslabša oziroma poslabšanje upočasnimo. Na delavnicah boste izvajali vaje za različna področja možganov: za koncentracijo, dolgoročni ter kratkoročni spomin, logično razmišljanje, domišljijo, besedno spretnost ... Več informacij pa vam je na voljo na naših spletnih straneh.
Razmigajmo svojega duha tudi s knjigo. Veselimo se srečanja z vami med knjižnimi policami.

PRIPOROČAMO V BRANJE:
Afshar, Tessa: Nilski dragulj
Alain de Botton: Tok ljubezni
Gomboc, Mateja: Balada o drevesu
Janič, Karmen: Rabi Rabuni
Kneen, Krissy: Trikrat pokopana
Langerholc, Brigita: Do cilja in naprej
Mate, Gabor: V svetu lačnih duhov
Musso, Guillaume: Življenje je roman
Sapkowski, Andrzej: Veščec. Zadnja želja
Svetek, Irena: Beli volk

Bernarda Buh