Obnova dvorca Visoko in protipoplavna zaščita Poljan

23.4.2020

Dela na gradbiščih potekajo nemoteno

V času epidemije novega koronavirusa so se številne dejavnosti ustavile, delo na številnih področjih poteka drugače. Preverili smo, kako v tem času potekajo obnovitvena dela na dvorcu Visoko in kako kaže z nadaljevanjem protipoplavne zaščite Poljan.

Kot so sporočili z Občine Gorenja vas - Poljane, na dvorcu Visoko nadaljujejo z deli pri obnovi fasade. Izvajalci so že zaključili prvo fazo obnove fasadnega ometa, pripravljena pa je tudi že podlaga za končno barvanje. Pred tem so že restavratorsko obnovili kamnite okenske portale. V notranjosti dvorca ta čas v razstavnih prostorih in poročni dvorani v pritličju polagajo parket, v vhodni veži pa kamen. Večino del bodo zaključili v tem mesecu, s tem pa bo tudi zaključena večletna obnova objekta s kavarno Visoko. Da bo ta odprla svoja vrata takoj, ko se bodo prenehale aktualne izredne razmere, so še sporočili z občine.

Prav tako po načrtih poteka izvajanje protipoplavnih ukrepov v Poljanah. Ena od gradbenih ekip je sicer ob začetku epidemije delo začasno prekinila, a je z deli spet začela. Ker je rok za zaključek del konec oktobra prihodnje leto, na občini pričakujejo, da se ta ne bo zamikal. Kot so še povedali, so v zadnjem mesecu v okviru ukrepov potekala intenzivna dela v zalednem temeljenju mostnih opornikov novega mostu čez Soro. V okviru del so izvajali globinsko pilotiranje, zaradi česar je bilo potrebno izvesti nekajdnevno zaporo mostu, ki pa prvotno ni bila predvidena. Ker je navedena faza del že izvedena, v prihodnje na občini ne načrtujejo več dodatnih zapor mostu. Poleg gradnje mostu čez Soro se bo nadaljevala gradnja novih prometnic na desnem bregu in protipoplavnih zidov ob cerkvi, v poletnih mesecih pa bodo pospešeno izvajali ureditve vode. Investitor, Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, je že začel z uvedbo del za gradnjo novega krožišča, a občina o predvidenem začetku del še ni bila obveščena.

Kristina Z. Božič

Fotogalerija