Obnovljen križ na poljanskem pokopališču

19.11.2020

Ker je bil lesen križ sredi pokopališča v Poljanah že precej dotrajan, se je Krajevna skupnost Poljane kot upravljalec pokopališča odločila, da poskrbi za njegovo obnovo.

Kot je povedal tajnik KS Anton Debeljak, so postavitev novega križa in restavriranje kipa financirali iz lastnih sredstev. Dela so izvedli domači mojstri pod ugodnimi pogoji.
Križ in strešno konstrukcijo sta izdelala Viktor Jelovčan in Marko Stanonik, kleparska dela na strehi in ureditev kovinske nosilne konstrukcije Franc Arnolj z Volče, strokovno restavriranje kipa pa akademska restavratorka Jerneja Kos. Les za križ je podarila kmetija pri Kisovcu iz Bukovega Vrha, brezplačno pa ga je razrezalo podjetje Drnovšek iz iste vasi. Restavratorka Jerneja Kos je razložila, da je v osnovi še solidno ohranjen, na izpostavljenih mestih pa precej načet kip restavrirala po vseh načelih stroke. Najprej je odstranila ne najustreznejšo barvo preteklih prenov (originalna se ni ohranila) ter zapolnila razpoke in razpadle dele s kitom, ki ima lesu podobno strukturo. Površino je grundirala, nato pa na kip nanesla ustrezne oljne barve in pozlato. Na koncu ga je še lakirala z zaščitnim lakom, saj je na prostem izpostavljen vremenskim razmeram. Poudarila je pomen paroprepustne barve in laka, saj mora lesen kip "dihati", da se ohrani v dobrem stanju, pa tudi barvni nanos se obdrži dlje časa. Križ s kakovostnim kipom Kristusa v skoraj naravni velikosti je del celote poljanskega pokopališča ter praktično edino ohranjeno originalno versko znamenje v Poljanah. Kip morda izvira še iz časa postavitve sedanjega pokopališča sredi 19. stoletja in je delo neznanega avtorja.

Jure Ferlan