Odličen odziv na odprto cepljenje v Gorenji vasi

23.9.2021

V luči aktualnih epidemioloških razmer so odprto cepljenje v septembru organizirali tudi v Gorenji vasi. Prvega septembra so v Sokolskem domu cepili 257 občanov, zaradi velikega zanimanja pa cepljenje podaljšali skoraj za eno uro.

Kot je povedal direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka Aleksander Stepanović, jih je dober odziv prijetno presenetil. "Na odprto cepljenje kakšen teden prej v Škofji Loki je namreč prišlo najmanj ljudi doslej in tak trend se je ob koncu poletja ponavljal povsod na Gorenjskem." In čemu pripisuje visoko udeležbo? "To je gotovo zasluga angažiranosti občine in župana, levji delež je prispevalo pošiljanje letakov v nabiralnike vseh gospodinjstev. Svoje pa smo z večkratnim obveščanjem v loških medijih in na Radiu Sora prispevali tudi mi," je prepričan Stepanović.

Večina občanov se je sicer cepila prvič, nekaj malega jih je prejelo drugi odmerek, dva pa celo po tretjega. "Kot je to že lep čas pravilo vseh cepljenj, prevladuje povpraševanje po cepivu proizvajalca Pfizer, ne tako malo pa se jih zaradi enega samega odmerka odloči za cepivo Janssen," pojasnjuje izbiro in poudarja še, da so tovrstna organizirana cepljenja zanje kar velik logistični zalogaj. "Angažirati moramo osem ljudi, ki bi sicer opravljali druge naloge, predvsem preventivne dejavnosti tako stojijo na mestu in čakajo na bolje čase. Tu je potem še priprava cepiv, pred tem nabava, predvidevanje porabe, shranjevanje."

Odprta cepljenja tudi v oktobru
K cepljenju bodo spodbujali tako kot doslej. "Zdravniki nagovarjajo paciente, ko pridejo v ambulanto, vsakič, ko imamo odprt termin, pa vabimo v vseh možnih lokalnih medijih in na družbenih omrežjih. Sami pa tudi v medosebnih stikih," predstavlja način uspešnega spodbujanja k cepljenju. Do konca septembra bodo vsega skupaj opravili pet odprtih cepljenj (dve od teh sta bili v naši občini, drugo 22. septembra). "Oktobrski tempo bomo določili konec meseca na podlagi trendov. Junija in julija smo v takšnih akcijah v Škofji Loki redno cepili po štiristo, petsto ljudi v enem samem dnevu, rekord je bil čez sedemsto, avgusta pa je število močno padlo. V septembru smo recimo prišli na dvesto. Naročenih pacientov je prav tako malo, z dvesto smo prešli na nekaj čez sto. Morda bodo zadnji ukrepi, ki omejujejo testiranje oziroma pogoje PCT zapovedujejo za praktično vse okoli nas, in pa novice o agresivni različici virusa delta prinesle preobrat," se nadeja Stepanović, ki napoveduje tudi, da ambulant ne bodo zapirali, tako kot se je zgodilo v prvem valu, možno pa je, da bodo v primeru velikega porasta števila covidnih bolnikov v kateri od njih skrajšali delovni čas. 

Delež cepljenih nizek zaradi velikega števila otrok in mladostnikov 
Delež cepljenih na Gorenjskem je bil do 9. septembra 49 odstotkov s prvim odmerkom in 45 odstotkov z obema odmerkoma. V naši občini je bilo doslej z enim odmerkom cepljenih dobrih 47 odstotkov občanov (nekaj več kot 3.600), z obema pa nekaj več kot 3.100 občanov, kar je dobrih 40 odstotkov. Nižjo precepljenost imata sicer na Gorenjskem le še Jesenice in Kranjska Gora. Na številke je treba pogledati tudi drugače, meni direktor zdravstvenega doma Škofja Loka Aleksander Stepanović: "Vaša občina ima statistično smolo, ker je zaradi visoke natalitete med najmlajšimi v državi, državna statistika pa zajema tudi mladoletne. Delež cepljenih je potem logično nižji, kot če bi gledali po starostnih skupinah." Dodaja, da zato dvomi, da gre za kakšna odstopanja od povprečja na ravni države. S prvim odmerkom je bilo sicer do 9. septembra cepljenih 48 odstotkov, z obema odmerkoma pa 44 odstotkov vseh Slovenk in Slovencev.

Damjana Peternelj