Ohranitev in razvoj naravne in kulturne dediščine

19.11.2020

Z željo po ohranitvi ter trajnostnem razvoju naravne in kulturne dediščine Poljanske doline se je Občina Gorenja vas - Poljane leta 2020 pridružila nacionalni pobudi Slovenske turistične organizacije, imenovani Zelena shema slovenskega turizma, ki se zavzema za trajnostni oziroma sonaravni razvoj destinacij v Sloveniji.

Nacionalna shema v svojem bistvu z različnimi ukrepi, izobraževanji, delavnicami in drugimi pristopi pomaga destinacijam prepoznati ključne trajnostne elemente ter z različnimi aktivnostmi spodbuditi lokalne prebivalce, lokalno skupnost in podjetja na širšem področju turizma pri načrtovanju njihove zelene prihodnosti.
Območje občine Gorenja vas - Poljane zagotovo sodi med zelene destinacije, saj je zelena barva neokrnjenega okolja vidna na vsakem koraku. Destinacija spada med bolj gozdnata območja v Sloveniji z nizkim odstotkom urbaniziranih območij. Skupno v občini živi 7699 prebivalcev (petdeset na kvadratni kilometer). Na območju ni prisotnih večjih industrijskih obratov ali intenzivnih kmetijskih površin. Pokrajina tako v največji meri odraža razpršeno poselitev na prisojnih hribovitih terasah Škofjeloškega hribovja ter večjih naselij ob Poljanski Sori. Delež narave v občini tako skupno obsega več kot devetdeset odstotkov površine. Posledično je tako kakovost zraka na zelo visoki ravni, prav tako pa je zgledno urejeno tudi zbiranje odpadkov in čiščenje odpadnih voda. Bogata naravna komponenta okolja se tu sklada z večtisočletno zgodovino poselitve, kjer je vidna kontinuiteta naselitve od nekdanjih ohranjenih naselbinskih jeder do srednjeveških naselij ter posameznih starejših zaselkov in kmetij. Danes tako na ozemlju najdemo 92 zaščitenih objektov nepremične kulturne dediščine, dve v celoti zaščiteni vaški jedri ter dve širši območji zaščitene kulturne krajine, klekljane čipke območja pa so vpisane tudi na seznam Unescove nesnovne kulturne dediščine. Poljanska dolina ima tudi številna zaščitena območja Nature 2000, kot sta območji Blegoša in Poljanske Sore, ter večje število območij, razglašenih za naravne vrednote državnega in lokalnega pomena. Omenjena večja območja so enakomerno razporejena po celotnem teritoriju, še dodatno pa jih bogati več kot 31 posameznih točk naravnih vrednot, od katerih jih kar 21 sodi po točke, ki so zavarovane na državni ravni.
Predstavniki lokalnih oblasti in turizma se trudimo z osebnim pristopom do ponudnikov pokazati možnosti za izboljšave v njihovem poslovanju tudi v smeri pridobivanja trajnostnih certifikatov, ki predstavljajo mednarodno veljavno potrdilo njihovim prizadevanjem. Velika večina med več kot sto kazalniki, ki so zajeti v poročilu za pridobitev znaka Slovenia Green, kaže, da je tako kot na nacionalni tudi na lokalni ravni Občina Gorenja vas - Poljane prepoznana kot zelena, zdrava in trajnostna destinacija. Ker je zavedanje pomena trajnostnega razvoja v turizmu pomembno, vestno sodelujemo in izpolnjujemo dobro zastavljene cilje nacionalne sheme ter bomo to počeli tudi v prihodnje.

Miha Markelj