Osrednjo pozornost namenili četrti razvojni osi

23.6.2021

V okviru delovnega obiska na Škofjeloškem so ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca gostili tudi v Občini Gorenja vas - Poljane, kjer so mu predstavili infrastrukturne projekte, ki so v teku na tem območju.

Na delovnem srečanju v Poljanski dolini si je minister Vrtovec najprej ogledal gradbišče rekonstrukcije regionalne ceste Trebija – Sovodenj na Fužinah ter novo krožno križišče v Poljanah. Seznanili so ga tudi z načrtom nadaljevanja obnove osrednje regionalne ceste po Poljanski dolini, kjer zaključujejo popis del za izvedbo druge etape obnove ceste vse do Škofje Loke. Posebno pozornost so po ministrovih besedah namenili četrti razvojni osi in povezavi proti Cerknemu.

"Četrta razvojna os je resen projekt te vlade," je zatrdil minister Vrtovec, na kar po njegovih besedah kaže tudi to, da je sedanja koalicija podprla amandma opozicije in razvojno os uvrstila v resolucijo razvoja prometa do leta 2030. "Cesta Trebija - Sovodenj, obnova katere bo vredna skoraj pet milijonov evrov, je že eden od delov na tej razvojni osi, saj pri tem ne gre zgolj za hitro cesto oziroma eno cesto, ampak skupek projektov." Projekt četrte razvojne osi bi bilo po ministrovih besedah nemogoče speljati v enem kosu, saj ne želijo okrniti narave, ampak podeželje ohranjati takšno, kot je. "Naša želja pa je, da se četrta razvojna os v prihodnje ne bi začela v Gorenji vasi, ampak pri Vodicah in končala na italijanski strani," je razkril načrte, kako bi z navezavo na novo cestno povezavo, ki bi šla iz Škofje Loke ter preko Trate in Meje naprej proti Vodicam ta del Slovenije na kar najbolj enostaven način povezali tako s Škofjo Loko in njenim zaledjem kot osrednjo Slovenijo. "To so zelo lepi kraji, ki jih moramo infrastrukturno še dodatno krepiti, da bodo še bolj povezljivi med seboj," je še poudaril minister Vrtovec in dodal, da država iz proračuna namenja ogromno sredstev za ureditev cestne infrastrukture in razvoj teh krajev. Vzdrževanje in obnova cest je na teh območjih namreč precej težja in posledično dražja kot na ravninskih območjih. "A prebivalci si to zaslužijo. Ljudje bodo ostajali na podeželju le, če jim bomo zagotovili primarno infrastrukturo." Na ta način bodo po ministrovih besedah zagotovili tudi nemoteno delovanje gospodarstva in še naprej ohranjali nizko brezposelnost, ki je značilna za to območje. Župan Milan Čadež je pohvalil prizadevnost in izjemno aktivnost ministra Vrtovca, ki je po njegovih besedah odločilno prispeval k pospešitvi projekta izgradnje četrte razvojne osi proti Cerknu, ter se zahvalil za učinkovito sodelovanje tako s predstavniki ministrstva kot direkcije.

Delovni sestanek v občini Gorenjavas - Poljane so končali na Dvorcu Visoko, kjer so se seznanili še z drugimi projekti obnove regionalnih cest na njihovem območju. Med drugim so izpostavili podpis gradbene pogodbe za gradnjo novega glavnega mostu čez Poljansko Soro v Gorenji vasi, ki ga bodo začeli graditi v poletnih mesecih. Seznanili so se tudi z odkupi zemljišč ob lokalni cesti Dolenja Dobrava – Todraž ter z načrtovanim podpisom gradbene pogodbe za rekonstrukcijo regionalne ceste med Lučinami in Suhim Dolom. V pripravi je tudi projektna dokumentacija za rekonstrukcijo regionalne ceste Gorenja vas – Hotavlje, minister Vrtovec pa je podprl tudi prizadevanja občin za izgradnjo kolesarske povezave v Poljanski dolini.

Mateja Rant