Planinec pride s ture zadovoljen in prijetno utrujen

21.10.2021

Vsak izmed nas, ki se je kdajkoli lotil rekreacije, pozna dober občutek po koncu napora. Če pozabimo na preznojenost in morebitne bolečine, se čez nekaj časa, potem ko smo malce sedli, počutimo dobro. Zadovoljni v sebi.

Kot da je iz nas nekaj odteklo, kot da je nekaj nepotrebnega, odvečnega zapustilo naše telo. Imam občutek, je oseben, pa mislim, da ne pristranski po treh desetletjih hoje v hribe, gore in odmaknjene kraje, da je zadovoljstvo po končanem planinskem izletu še za odtenek močnejše. Pa ne bi iskal podrobnosti. Enostavno povedano: iz hribov pridemo zadovoljni. Vsakokrat. Pa recimo, da so vzrok narava, pogledi na pokrajino, nadihamo se svežega zraka, srečamo prijatelje, občutimo živo naravo, začutimo povezanost z zemljo, pozabimo na vsakodnevne skrbi. In napor, ki smo ga vložili v osvojitev vrha, v človeku pusti nekaj več. Doživimo občutek sreče. 

Planinsko društvo Gorenja vas sledi svojemu poslanstvu, obiskovanju hribov in planin, že skoraj pet desetletij. Vsa leta so se – in se še – trudimo iskati nove vrhove, nove poti in nova doživetja. Še vedno se jih najde neskončno, četudi se bolj ali manj odpravljamo raziskovat le našo majhno deželo. Planinski izleti v okviru društva so malenkost drugačni, kot če se odpravljamo sami, v dvoje, troje ali z družino. Tukaj ni prostora za individualizem ali egoizem. Skupina mora biti ena in enotna. Nad vsem potekom planinske ture skrbi planinski vodnik, z vso odgovornostjo do vseh udeležencev. Pa strokovnost pustimo ob strani. Pisanje mi narekuje, da moram povedati na glas, da smo v Planinskem društvu v zadnjih letih izobrazili kar nekaj novih moči, s katerimi se naše poslanstvo nadaljuje. Tako naši načrti planinskih izletov potekajo lažje in še več izletov lahko pripravimo. Letos nam je naklonjena še vedrina neba, tako da nam gre kar lepo po načrtih. Tako prihajamo gorenjevaški planinci še naprej domov z vrhov zadovoljni in prijetno utrujeni. Zadovoljni pa smo tudi z drugimi dejavnostmi. Kljub zapiranju, omejevanju in drugim neprilikam kovidnega časa smo uspešno odpirali naše zavetišče gorske straže na Jelencih. Skupaj z odprtjem v mesecu marcu je potekala že deseta akcija Prijatelji Jelenc. Po svoje nič posebnega, saj ima že vsaka klopca, vsak "kucelj" svojo vpisno knjigo. Pa bi vseeno rad dodal v okviru mojega osebnega mnenja, da ima vpisovanje na Jelencih nek svoj pridih, svojstven smisel. Kakorkoli že, deseta akcija je uspela. Zaključili smo jo v nedeljo, 12. septembra, v prijetnem druženju in v sončnem vremenu. Številke same po sebi niso pomembne. Važno je, da vztrajamo, da so na spisku novi prijatelji številnejši in da društvo, moram na glas povedati, od prijateljev, ki obiskujejo naše zavetišče, lažje gradi svoje zamisli, lažje izobražuje člane, lažje, na koncu koncev, članom vrnemo v drugačnih dobrinah nazaj za njihov trud in čas, ki si ga moramo vzeti, da društvo deluje uspešno.

Nekaj številk pa vseeno napišimo. Bila je deseta akcija Prijateljev Jelenc. Prijateljev, ki so vsaj v enem letu izpolnili dolžnost, po desetih letih naštejemo 136. V vseh letih pa je 14 prijateljev vsakokrat osvojilo zahtevane vpise. Na vrhu po številu vpisov kraljujeta dva. Prav neverjetno je, da sta po vseh teh letih Pavle Razložnik z vpisno številko ena in Niko Franko z vpisno številko dve zbrala enako vpisov. Natanko 463. 

Letošnja sezona je bila prilagojena. Jelence v normalnih časih odpiramo v začetku novembra, tokrat smo jih v začetku marca. Tako so bili odprti do konca avgusta ob sobotah in nedeljah. In v teh dneh smo se tudi vsi pripravljeni vpisovali v posebno knjigo. Kvoto desetih vpisov je izpolnilo 105 planincev od blizu, kakšen tudi od daleč. Iz Škofje Loke, nekaj z idrijskih koncev, na Jelence radi hodijo iz selške doline. Večina starih obrazov, nekaj pa je bilo novih.

Zaključek je bil – lep. V stilu prijateljev. Dobrodošlica, majica za vsakogor, malica z odojkom namesto "štrudla". Brez odvečnih besed, z veliko veselja in dobre volje. Za konec pa: vsak se lahko pridruži Planinskemu društvu Gorenja vas. Vsak bo lahko našel nekaj zase. Lahko ste le član, lahko dežurate na Jelencih, lahko se pridružite našim izletom, lahko postanete markacist, planinski vodnik, varuh narave ali član upravnega odbora. Nekoč pa predsednik društva. Karkoli. Na naši spletni strani so vse objave in večina informacij javnega značaja. Veseli bomo vsakogar. Lep planinski pozdrav!

Rafael Krvina