Po osvežitev na Soro

22.7.2021

V vročih poletnih dneh se ne le morja in jezera, ampak tudi reke, potoki in ribniki spremenijo v priložnostna kopališča. Na območju naše občine največ možnosti za poletno ohladitev ponuja Poljanska Sora.

V Sloveniji je sicer uradno 48 kopalnih voda – tako imenovanih naravnih kopališč in kopalnih območij –, kjer se redno izvajajo meritve kakovosti kopalne vode. Vročina in visoke temperature so bile za marsikoga v juniju in juliju spodbuda za iskanje priljubljenih mest za osvežitev. Mir, sprostitev in užitke v ter ob vodi ponujajo priljubljene lokacije ob naši največji reki, ki so sicer brez upravljavca in za katere ni treba odšteti vstopnine. Občina je že lani skupaj s Krajevno skupnostjo Trebija uredila okolico za ponovno vzpostavitev naravnega kopališča Škribovc na Trebiji. Območje na več kot dva tisoč kvadratnih metrih je opremljeno z dvema kamnitima mizama in stoli, dvema košema za odpadke, za aktivne pa je na voljo igrišče za odbojko ter slackline (hoja po vrvi oz. traku).
Priljubljena točka, kjer se zbira predvsem mladina iz domače in drugih občin, je Martinčkova skala med Hotavljami in Podgoro. Prav tako priljubljen postanek iskalcev osvežitve je na Sori na Visokem. Nekateri v reki zaplavajo, spet drugi se celo zapeljejo s supom, kajakom ali kanujem. Možnosti za ohladitev ponujajo tudi manjši vodotoki, prav tako se marsikdo še vedno rad ohladi na nekaj več kot 20 stopinjah Celzija v t. i. testnem bajerju pri Topličarju v Kopačnici, kjer je kopanje na lastno odgovornost, brunarica ob njem pa že nekaj časa ne deluje.

Prihodnje leto možnosti za užitke še več 
Na občini poudarjajo, da se je hkrati s protipoplavno ureditvijo Poljan urejalo tudi novo kopališče v Poljanah, ki bo na voljo za kopanje, ko bo dokončno urejeno. Napovedujejo še, da bodo prihodnje leto uredili kopališče ob Sori pod Sokolskim domom, na mestu, kjer je nekoč že bilo in kjer so bile urejene tudi kabine za preoblačenje, prostor za sončenje in športne dejavnosti. Elizabeta Rakovec, direktorica občinske uprave, pojasnjuje: "Z ureditvijo obrežja želimo nekdaj zelo dobro obiskano rečno kopališče ponovno oživiti. Nova zasnova obvodnih ureditev je še v pripravi. Obsegala bo le manjše ureditve na območju do jezu na Sori, preverila pa se bo tudi možnost pešpoti med Fortunovo in Neškovo brvjo."

Upoštevajmo priporočila za varno kopanje
Mikrobiološka kakovost vode na kopališčih v zgornjem delu Sore (na Žirovskem) je glede na parametre celinskih kopalnih voda odlična, prav tako na kopališču na Visokem, ki je sicer že na območju občine Škofja Loka. Za območje naše občine nam podatkov ni uspelo pridobiti, a glede na rezultate obeh sosednjih občin je mogoče sklepati, da je Sora primerna za kopanje tudi na območju od Fužin do Poljan. Na NIJZ na območjih, kjer ne opravljajo nadzora nad kopalnimi vodami, sicer kopanje odsvetujejo. Nobeno od navedenih kopališč v občini ni zavedeno kot uradno naravno kopališče, zato je na njih kopanje na lastno odgovornost. Kopalci morajo upoštevati vsa navodila za varno kopanje, najprej lastno fizično pripravljenost in primerno temperaturo vode. Priporočajo, da preverimo, da so vstopi v vodo varni, površina brez madežev, pene ali odpadkov, voda razmeroma bistra, vidljivost dobra, dno pa trdo, brez odpadkov. Odsvetujejo kopanje po nalivih, saj obstaja možnost večjega onesnaženja vode zaradi spiranja okoliških površin v vodo in vdora odplak. Otroci do sedmega leta starosti morajo biti pod strogim nadzorom staršev oziroma polnoletne osebe. Med drugimi tveganji na NIJZ v ospredje postavljajo pretirano izpostavljenost soncu ter svetujejo previdnost pri skakanju v vodo in potapljanju, letos tudi previdnost zaradi iztrebkov glodavcev na obrežju, ki prenašajo mišjo mrzlico. Po kopanju svetujejo prhanje s pitno vodo, da s telesa odstranimo alge in umazanijo.

Damjana Peternelj

Fotogalerija