Poletno dogajanje v Poljanski dolini

23.9.2021

Letošnje poletje je v Poljanski dolini zaznamovalo živahno dogajanje – domačini in gostje od blizu in malo dalj so se lahko udeležili številnih kulturnih, športnih, zabavnih in tradicionalnih prireditev.

Organizatorji s(m)o letošnje poletje vzeli zares, saj se zadnje čase vse dogajanje osredotoča večinoma na poletni čas, ko se dogodki in prireditve lahko izpeljejo pod milim nebom. V juliju in avgustu ter septembru, v katerega se je letos krepko podaljšalo poletno vreme, se je v Poljanski dolini odvilo kar nekaj dogodkov in prireditev, ki so domačinom in obiskovalcem popestrili vsakdan.

V juliju je tik pred začetkom olimpijskih iger v Tokiu našo občino obiskala slovenska bakla, ki je združila domača športna društva in (para)olimpijce. Med tekom, ki je potekal od Šubičeve hiše v Poljanah do Regnovega trga v Gorenji vasi, so si tekači štafetno podajali za ta namen izdelano baklo in tako simbolično pospremili slovenske olimpijce na poti k novim uspehom. Pred Dvorcem Visoko so se zvrstili trije večji koncerti. V začetku julija so se tam oboževalci skupine Big Foot Mama razveselili njihovega akustičnega koncerta. Za proslavitev tridesetletnice samostojne Slovenije pa so se poslušalci razvajali kar z dvema koncertoma – v avgustu je nastopila Darja Gajšek, v septembru pa Ansambel Saša Avsenika.

Poleg večjih prireditev in dogodkov pa so potekali tudi številni manjši. Vsako sredo in soboto so v Šubičevi hiši in na Visokem potekale delavnice za otroke, na katerih so predvsem šolarji lahko uživali in ustvarjali. Za vedoželjne je bilo organiziranih nekaj predavanj, med drugim predavanje o fotografu Vlastji Simončiču – nekaj njegovih izbranih del je bilo v poletnem času na ogled v galeriji Šubičeve hiše. Na Visokem je veliko zanimanja poželo predavanje o zgodovini klekljanja na Slovenskem s poudarkom na škofjeloškem območju. Predavanje sta izvedli Mojca Šifrar Bulovec iz Loškega muzeja in Mojca Ferle iz Muzeja in galerije mesta Ljubljane.

V Dvorcu Visoko, Šubičevi hiši in pred Info točko v Gorenji vasi so potekale redne predstavitve lokalnih akterjev. Predstavljali so se TD Stari vrh, TD Žirovski vrh, TD Sovodenj, TD Gorenja vas, Roman Jamnik, Kmetija Pr' Režen, Kmetija Pr' Petelin, Kmetija Pr' Jurnčk, Art Carmelia, Društvo letalcev Kragulj in Čebelarstvo Inglič. Obiskovalci so imeli tudi možnost nakupa njihovih izdelkov. V Dvorcu Visoko smo prirejali tudi petkove večere. Sodelovali so TD Žirovski vrh z igranimi prizori iz del Ivana Tavčarja, Kmetija Lužar z drobnjakovimi štruklji in klet Zlati grič z vinsko kapljico, Rajko Bogataj na harmoniki in Milan Kalan na škaf basu, zapeli so Javorski pevci, skupina Pozdrav in moška vokalna skupina Zala, prav tako pa so se predstavili še KUD Sovodenj s skečem Pepelka po poroki.

Na toplo prvo septembrsko nedeljo so se pohodniki že zgodaj zjutraj zbrali na zbirnem mestu začetka pohoda v Poljanah, kjer se začne tematska pot Cvetje v jeseni. Ta vodi mimo Volče, Lovskega Brda, Gorenje Žetine in Črnega kala do koče na Blegošu. Med potjo je Franc Miklavčič udeležencem povedal mnogo zanimivosti iz zgodovine poimenovanja krajev, vasi, prizorov s snemanja filma Cvetje v jeseni, predstavil je številne rastlinske in drevesne vrste ... Za okrepčilo na poti so dobro poskrbeli na Kmetiji odprtih vrat Andrejon, pohodnikom so zaigrali in zapeli tudi člani TD Žirovski vrh. Glede na izjemno zadovoljstvo vseh udeleženih upamo, da se nam naslednje leto na pohodu pridruži še mnogo več ljubiteljev narave in gibanja.

Kljub zaostrovanju pogojev za organizacijo prireditev imamo za obiskovalce pripravljenih še kar nekaj zanimivih dogodkov, zato vas vabimo, da nas spremljate.

Jera Miklavčič, Kristina Bogataj

Žirovske špice

Prvo soboto v septembru smo v Dvorcu Visoko odprli razstavo Klekljarskega društva Cvetke z naslovom Žirovske špice. Članice so pripravile izdelke s svojih prejšnjih razstav – vse od uporabnih do okroglih in velikih čipk. Skoraj vsi vzorci so žirovski, izpod rok Frančiške Gantar Giacomelli. Vabljeni, da si jih ogledate vse do konca novembra, in sicer v času, ko je odprta Kavarna Visoko.