Pri Tešnaku na ogled dela letošnjega ekstempora

22.7.2021

Na Domačiji Tešnak na Hotavljah so sredi julija odprli razstavo petih slikarjev, ki so se udeležili letošnjega ekstempora v začetku meseca v organizaciji škofjeloške izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

"Po zadnjem ekstemporu v Sorici smo zaokrožili iz Selške v Poljansko dolino in pri Tešnaku našli idealno lokacijo. Spoznavamo dobre in ustvarjalne ljudi, ki jih sicer ne bi," je povedal Janez Jocif, vodja škofjeloške izpostave Sklada za kulturne dejavnosti, ki je v večeru, ko so razstavo odprli, nastopil kar v treh vlogah – kot organizator, glasbenik in povezovalec programa.

Zbrane je nagovorila akademska slikarka Agata Pavlovec, ki je sodelujoče slikarje spremljala že na ekstemporu, ko jim je v uvodu pripravila predavanje o pokrajini: "Slikarji smo sicer individualisti, na takih dogodkih pa se povežemo in ustvarjamo skupaj. Dela, ki so nastala, so kakovostna, pristopi do slikanja so bili podobni, a hkrati ostali tipični za avtorje." Ustvarjali so: Ema Nunar, Franc in Janez Rant, Karlo Markovič in Tone Gaber, ki jim je bila Pavlovčeva skupaj z Anjo Fabiani na voljo za strokovne nasvete. Njihova dela
bodo leto dni na ogled v mansardi Domačije Tešnak.

Čudovit spremljevalni program so pripravili Hana Kavčič z igranjem na flavto, Nejc Poljanec na harmoniko in Janez Jocif na dude. Prisotnim so z redko združenim izborom instrumentov ponudili pester renesančni izbor skladb.

Damjana Peternelj