Prireditev na predvečer kulturnega praznika v Poljanah

26.3.2020

Poljane ohranjajo pomen kulturnega središča

V Kulturnem domu Poljane je na predvečer slovenskega kulturnega praznika potekala prireditev z naslovom Visoška kronika – pod črto, ki jo je pripravilo Kulturno društvo (KD) dr. Ivan Tavčar Poljane. Na dogodku so podelili priznanja društva zaslužnim posameznikom za dosežke v preteklem letu.

Zbrane na prireditvi je najprej nagovoril predsednik društva Goran Šušnjar, ki je poudaril pomen kulture za Poljane ter zakaj je pomembno, da se kulture zavedamo in prispevamo po svojih močeh, da ostaja živa še naprej. »Poljane ohranjajo identiteto kulturnega središča, ki je bilo izoblikovano v preteklih stoletjih: nekoč so v Vaščanu ob enaki priložnosti našteli tiste domačine, ki so prispevali h kulturni zgodovini slovenskega naroda, kot so duhovniki, filozofi, pesniki, pisatelji, slikarji, znanstveniki. Res je izjemno, da jih je v tako majhnem kraju bilo toliko. Danes jim sledijo nova imena, nove dejavnosti, novi dogodki,« je povedal in dodal, da so prenovljeni objekti, kot sta Štefanova hiša in Dvorec Visoko, sami po sebi del poljanske kulturne dediščine in nudijo priložnosti za delovanje domačim ustvarjalcem, pa tudi tistim od drugod. Bistvo humanistične, k človeku usmerjene kulture, sta njena univerzalnost in povezovanje, je prepričan Šušnjar. »Taka kultura povezuje ustvarjalca z drugimi ustvarjalci, ustvarjalce s publiko, obiskovalce med seboj, ustvarjalce in kulturne institucije, institucije in obiskovalce. Za amatersko, prostovoljno delovanje je ta dimenzija še posebej pomembna, saj se v krogu sodelujočih praviloma najdejo ljudje, ki se hkrati pojavljajo v več vlogah: kot organizatorji, ustvarjalci ali obiskovalci na prireditvah. In naravna pot je, da prej ali slej nastajajo skupni projekti, na katerih se ne srečujejo le kot nosilci vlog, ampak kot posamezniki.« Tudi v KD dr. Ivan Tavčar Poljane si že leta prizadevajo za sooblikovanje kulturnega življenja Poljan in okolice. V društvu si želijo, da bi v kraju potekali kakovostni in zanimivi dogodki, obenem pa se zavedajo, da lahko še več storijo v sodelovanju z drugimi akterji. Letos tako skupaj z drugimi poljanskimi društvi načrtujejo dogodek na Visokem.

Šušnjar se je ozrl še na dogodke, ki so jih v društvu pripravili v preteklem letu, ter podelil zahvale društva posameznikom za njihov prispevek k uspešni izvedbi projektov v letu 2019. Zahvale za sodelovanje pri projektu Visoška kronika so prejeli Jaka Šubic, Tatjana Peršuh, Martina Oblak in Frenk Tavčar. Za sodelovanje se je posebej zahvalil še Maku Sajku, Jani Jocif in Andreju Šubicu.

Ob kulturnem prazniku so si obiskovalci v Kulturnem domu Poljane lahko ogledali fotografsko razstavo Jane Jocif. Razstavljene fotografije je avtorica posnela med pripravami in izvedbo Visoške kronike v poljanskem narečju ter med uprizoritvijo Visoške kronike v izvedbi SNG Drama Ljubljana. V preddverju doma so bili razstavljeni izdelki likovnih umetnikov iz Združenja umetnikov Škofja Loka (Petra Plestenjak, Ana Fabiani, Agata Pavlovec, Barbara Demšar, Janez Plestenjak in Rado Dagarin). Ob začetku prireditve je slovensko himno zapela Marija Prebilj, skozi program Zdravljico interpretiral Andrej Šubic, stavke iz Visoške kronike v poljanskem narečju pa so interpretirali člani gledališke sekcije KD dr. Ivan Tavčar Poljane.

Kristina Z. Božič