Prispelo več kot sto petdeset vlog

20.5.2021

V oba vrtca v občini s podružnicami bo z novim šolskim letom na novo sprejetih enaindevetdeset otrok, predvidoma konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta bodo prostorsko stisko rešili z odprtjem novega prizidka k Vrtcu Agata v Poljanah.

Za vpis v redni program Vrtca Zala je do roka prispelo 78 vlog, od tega 36 za sprejem v centralni vrtec, 29 za enoto na Dolenji Dobravi, deset za sprejem na Sovodnju, osem pa za sprejem v Lučinah. Od ene vloge so vlagatelji odstopili, ena vloga je bila podvojena z Vrtcem Agata, pet vlog pa je bilo vloženih za premestitev med enotami Vrtca Zala. Devetinšestdeset vlog je bilo oddanih za prvo starostno obdobje, 14 pa za drugo. Devetnajst otrok še ne izpolnjuje starostnega pogoja za vstop v vrtec, kar pomeni, da 1. septembra letos še ne bodo dopolnili starosti enajst mesecev. Prostih mest je v prihodnjem šolskem letu v Vrtcu Zala 47 (v centralni enoti 20, na Dobravi 16, na Sovodnju sedem, v Lučinah pa štiri, povsod je všteta še ena premestitev, torej štiri mesta). V prihodnjem šolskem letu bo tako v vrtcu pri šoli delovalo šest oddelkov, v Lučinah eden (kombiniran), na Sovodnju bosta delovala en kombiniran in en heterogen oddelek drugega starostnega obdobja, na Dobravi pa bodo vzpostavljeni štirje oddelki. Šestim otrokom so odložili začetek šolanja in eno leto še ostajajo v vrtcu. V Vrtcu Agata v Poljanah so prejeli 75 vlog za sprejem v redni program vrtca (dve vlogi sta bili podvojeni z Vrtcem Zala), od tega za centralni vrtec 63 vlog, za enoto v Javorjah pa 12 vlog. Med vsemi prispelimi vlogami jih je bilo sedem za premestitev med enotami. Šestdeset vlog je bilo oddanih za prvo starostno obdobje, 15 vlog za drugo starostno obdobje, 12 otrok pa še ne izpolnjuje starostnega pogoja za sprejem. Prostih mest je 44: v Poljanah 42, v Javorjah dve (in še šest za premestitev). V novem šolskem letu bo v centralnem vrtcu delovalo sedem oddelkov, enoti v Lovskem domu v Poljanah in Javorjah bosta imeli vsaka po enega in pol. Odložitev šolanja so odobrili za devet otrok.

Na čakalni listi Zale deset, za Agato pa šestnajst otrok
Ker je bilo v vrtce v občini vpisanih več otrok, kot je prostih mest glede na prostorske možnosti ob upoštevanju normativov in standardov za oblikovanje oddelkov predšolske vzgoje, je o sprejemu otrok odločala komisija za sprejem otrok. Ta je na podlagi podatkov, ki so navedeni v vlogi, in dokazil določila število točk po posameznih kriterijih. Na podlagi točkovanja se je izdelal prednostni vrstni red za sprejem otrok po enotah. Ker je število otrok preseglo število prostih mest, je komisija pripravila čakalno listo otrok za sprejem v vrtec. Na njej je za Vrtec Zala z enotami deset otrok, ki izpolnjujejo pogoje za sprejem, in 19 otrok, ki 1. septembra še ne bodo stari enajst mesecev. Na čakalni listi za Vrtec Agata z enotami pa je 16 otrok, ki izpolnjujejo pogoje za sprejem, ter 12 otrok, ki 1. septembra še ne bodo dopolnili starosti enajst mesecev in tako ne dosegajo starostnega pogoja za sprejem. S 1. septembrom 2021 bodo v vrtce sprejeti vsi otroci (ki izpolnjujejo pogoje) iz naše občine, katerih starši so zaposleni. V predšolskem varstvu je sicer v letošnjem šolskem letu 430 otrok, od tega 245 v Vrtcu Zala in 185 v Vrtcu Agata. 
Po besedah direktorice Občinske uprave Elizabete Rakovec bodo že konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta prostorsko stisko razbremenili s prostori novozgrajenega prizidka k Vrtcu Agata, kamor bodo prerazporedili otroke iz Lovskega doma ter skladno s čakalno listo sprejeli nove otroke.

Damjana Peternelj