Rekordna sezona Prijateljev Slajke

25.9.2020

Prijatelji Slajke, pohodniki, ki so se od 1. septembra lani do 31. avgusta letos vzpenjali na Slajko iz dolinskih vasi, predvsem Hotavelj in Podgore, so v skupni akciji Športnega društva Marmor Hotavlje (ŠDMH) in Turističnega društva Slajka Hotavlje zabeležili kar 7111 vpisov, kar je največ v vseh letih doslej.

Vsaj 50 vzponov je doseglo 56 odraslih pohodnic in pohodnikov, 31 otrok pa je za dosego cilja na Slajko prišlo vsaj 15-krat. Najmlajši udeleženec ima tri leta, najstarejši pa več kot 70. "Značilnost letošnje že 15. akcije je še največje število udeležencev ter da je tako pri odraslih kot otrocih prevladoval nežnejši spol. Kar nekaj je bilo bronastih prijateljev Slajke, ki so zabeležili več kot sto vpisov, ena pohodnica, srebrna prijateljica Slajke, pa več kot dvesto. Zlatega prijatelja, ki bi jih naštel nad tristo, zadnji dve leti ni," poudarja Tone Mravlja, skrbnik akcije. "Bistveno je, da ni nobene prisile, spodbuja te vpis, dosega cilja. Da sodeluješ, ni treba, da si športnik, izbiraš lahko različne poti in prideš, kadar ti paše." S predsednikoma obeh sodelujočih društev Nikom Stržinarjem in Petrom Pogačnikom je pohodnikom na zaključnem srečanju ob koči 2. septembra za nagrado podelil majice in zaščitni znak akcije, kolajne – klobase.
"Letošnja sezona je bila res rekordna, predvsem med karanteno je bilo veliko vpisov, kar pa še zdaleč ne pomeni, da medse ne vabimo novih pohodnikov. Zvezek, v katerega se vpisujemo, je iz leta v leto debelejši, a tja do 12 tisoč vpisov bi še šlo," vabi rekreativce in pohodnike, ki želijo več narediti za svoje zdravje, med prihodnje prijatelje Slajke Tone Mravlja.
Za izvedbo se organizatorji zahvaljujejo tudi domačim pri Slajkarju, kjer dajo pohodnikom skozi celo leto vedeti, da so na Slajki dobrodošli in zaželeni. Turistično društvo Slajka Hotavlje (trenutno dežura družina Matko) pa vabi k obisku tudi s ponudbo v koči, ki je jeseni odprta ob koncih tedna.

Damjana Peternelj