Šola med jesensko-zimskim valom pandemije

25.3.2021

Po skoraj štirih mesecih šolanja na daljavo so se tudi učenci OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas vrnili v šolske klopi. Zaradi številnih omejitev je dogodkov, ki popestrijo pouk v razredu, veliko manj kot v prejšnjih letih.

Zaradi drugega vala pandemije covida-19 so se slovenski učenci, dijaki in študentje začeli sredi lanskega oktobra šolati na daljavo v spletnih učilnicah. Mlajši osnovnošolci so pri delu za šolo potrebovali pomoč staršev ali drugih starejših oseb, učenci višjih razredov pa so večinoma lahko opravljali šolske obveznosti samostojno. Učitelji so se trudili izvajati pouk po videokonferencah, snemali so filmčke z razlagami snovi, ustvarjali projekcije z zvokom ali brez, sestavljali kvize, učne liste in preverjanja znanja ter uporabljali druge možnosti, ki jih ponujajo spletne učilnice in internet. Trudili so se motivirati šolarje za samostojno učenje. Ti so delali po svojih zmožnostih, še bolj pa sta bila pomembna osebna motivacija za doseganje novih znanj in domače okolje.

Konec januarja so se v šolske prostore vrnili učenci prve triade, tri tedne za njimi pa še ostali osnovnošolci in dijaki četrtih letnikov. Situacija v šolah ni rožnata. Učenci so zaprti v tako imenovane mehurčke – to pomeni, da je vsak razred nekako ujet v svojo učilnico. Selijo se le za pouk likovne umetnosti, tehnike in gospodinjstva. Pogosto umivajo in razkužujejo roke, pazijo na medsebojno razdaljo, se ne dotikajo drug drugega, zračijo prostor, brez maske so samo v svoji učilnici in na prostem. V prvih urah so ponavljali in utrjevali snov iz časa šolanja na daljavo. Preverili so, ali so pri samostojnem učenju spregledali kakšno poglavje. Tako bodo pripravljeni na sprejemanje nove snovi in ocenjevanja. 

Zadnji četrtek v januarju je bil po Zoomu organiziran zanimiv športni dan, ki je povezal učence od 6. do 9. razreda, njihove starše in učitelje, saj so se skupaj trudili prehoditi dolžino slovenske meje.
Slovenijo so objeli z 2232,8 kilometra prehojene poti! Slovenska meja meri 1392 kilometrov, torej so naredili celo 840 kilometrov daljšo pot. Športni dan sicer ni bil tekmovalno naravnan, vendar vseeno izpostavljamo 9. c razred, ki je zbral največ kilometrov – kar 222. Tudi na kulturo šola ni pozabila. Petega februarja je bil organiziran gledališki kulturni dan za predmetno stopnjo. Po spletu so si šesto- in sedmošolci ogledali predstavo Emil in detektivi v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana, osmo- in devetošolci pa Kit na plaži (Zavod sv. Stanislava iz Ljubljane). Seveda so učenci reševali tudi naloge v zvezi s predstavama in si ogledali posnetek šolske proslave ob slovenskem kulturnem prazniku. Fotografski utrinki in aktivnosti šolske interesne dejavnosti fotografski krožek in fotosekcije KUD Trata Gorenja vas: Dvoletni projekt fotografiranja Tisočera mesta: Škofja Loka, Piran in Ptuj, ki ga je vodila Bojana Mihalič Stržinar, se je lansko poletje zaključil z razstavami fotografij. Skupaj s sedanjimi in sedaj že bivšimi učenci so raziskovali ulične detajle in panorame mest. Nekaj teh fotografij so najprej razstavljali od maja do konca junija na OŠ Špeter v Italiji. Od septembra dalje pa si lahko celotno razstavo z naslovom Skrivnost ulic in mest ogledate v prostorih spodnjega hodnika OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas. Razstavo je pripravilo 16 sedanjih in bivših učencev naše šole in obsega skoraj 200 mojstrskih fotografij. Mladi fotografi vas vabijo, da si na spletni strani šole ogledate fotografsko razstavo z naslovom Živali. Pripravljajo pa tudi spletno fotografsko razstavo sončnih zahodov.

Pust in zimske počitnice
Na razredni stopnji so nekateri oddelki izdelali pustne maske in z njimi preganjali zimo, na predmetni stopnji pa so na ta običaj večinoma pozabili oziroma so ga zasenčile resnejše skrbi glede pandemije in šolskega uspeha. Devetošolci pa so razmišljali o informativnem dnevu in vpisu na srednje šole.
V sončnih zimskih počitnicah so si šolarji nabrali svežih moči za učenje v drugi polovici šolskega leta. Upajmo, da bodo prekuženost, precepljenost in upoštevanje ukrepov zajezili epidemijo in da bo delo v šolah do konca šolskega leta potekalo "normalno" kot pred izbruhom covida-19.

Nina Dolenc, mentorica novinarskega krožka

Fotogalerija