Spomini na leto 1920

23.10.2020

Specifične razmere in ukrepi v zvezi s preprečevanjem okužb so nas usmerili v prilagojeno izvedbo spominske razstave Spomini na leto 1920, ki je med 16. in 22. oktobrom postavljena v Sokolskem domu Gorenja vas.

Ideja razstave je bila zaznamovanje stote obletnice požiga Narodnega doma (13. julija 1920), stote obletnice koroškega plebiscita (10. oktobra 1920) in stote obletnice podpisa Rapalske pogodbe (12. novembra 1920).
Razstavljavci (Koroško filatelistično društvo Ravne na Koroškem, FD Ljubljana, FD dr. Franc Marušič Nova Gorica, FD Lovro Košir Škofja Loka, FD Lovrenc Košir iz Trsta, Društvo zbiralcev Ajdovščina - Nova Gorica, Muzejsko društvo Žiri, Zgodovinsko društvo Rapalska meja iz Podbrda, Občina Gorenja vas - Poljane) so za spominsko razstavo, ki ima, kot je zapisano v uradnem biltenu razstave, "v pretežnem delu razstavnih eksponatov filatelistični predznak, predstavljeno pa je tudi drugo gradivo, kot so časopisni članki, razglednice, zemljevidi, fotografije in podobno, ki prikazujejo vsebino, posredno ali neposredno povezano z dogodki iz leta 1920". Predvideno odprtje razstave smo prestavili na splet, zaradi poslabšanja razmer pa tik pred zdajci tudi samo razstavo. Kljub vsemu smo zadovoljni, da je razstava ugledala luč sveta vsaj na spletu.

Jera Miklavčič