V času koronavirusa porast peke z drožmi

28.5.2020

Nekoč so naši predniki namesto pivskega kvasa za vzhajanje testa uporabljali domači kvas, ki ga ponekod imenujejo še divji kvas, kvasni nastavek, kislo testo ali droži. Ta izraz se je v zadnjem času najbolj uveljavil v slovenskih medijih, peke kruha z drožmi pa se je med epidemijo koronavirusa ob pomanjkanju kvasa lotil marsikdo.

Posamezniki so namreč v živilskih trgovinah kupovali velike količine kvasa, tako da so morali trgovci omejiti število kock na kupca. Nekatere je strah pred pomanjkanjem kvasa in njegove uporabe pri peki kruha in drugih vzhajanih močnatih jedi gnal v pretirano nakupovanje, drugi pa so se znašli drugače. Odgovor na zadrego so poiskali v modrosti naših prednikov, ki so znali poiskati vire hrane v naravi. Eden takih je domači kvas, ki se ga da pripraviti na dokaj enostaven način, a zahteva nekaj potrpljenja. Pekovski izdelki z drožmi so po dosedanjih ugotovitvah za večino ljudi lažje prebavljivi, ohranjajo pa tudi daljšo svežino kot izdelki s pivskim kvasom. Najprimernejša za pripravo droži je ržena moka, a lahko uporabimo tudi druge vrste moke. Poznavalci priporočajo sveže mleto moko iz ekološke pridelave. Receptov za pripravo je več, priporoča pa se uporaba steklenega kozarca, ki ga je mogoče zapreti s pokrovčkom. V njem zmešamo 50 gramov moke in 50 gramov hladne vode. Če uporabimo rženo moko, je priprava hitrejša, droži pa bolj kisle. Kozarec nato s pokrovčkom pokrijemo na pol, tako da ima zrak dostop do notranjosti. Najbolje je, da ga postavimo na sobno temperaturo na mesto, kjer ni neposredne sončne svetlobe. Postopek z dodajanjem žlice moke in vode ter mešanjem je v naslednjih dneh potrebno ponavljati. Priporoča se mešanje z leseno in ne s kovinsko žlico. Ker gre za naravni proces delovanja mlečnokislinskih bakterij in kvasovk, je hitrost zorenja droži različna. Za uporabo so pripravljene, ko so mehurčkaste. Da so nam dobro uspele, se vidi tudi po tem, ko ob ponovnem dodajanju moke in vode spet naraščajo. Dozorele droži je priporočljivo spraviti v hladilnik, če se ne uporabljajo vsak dan, da se umiri njihova rast. Ob uporabi iz kozarca vzamemo toliko droži, kot jih potrebujemo, preostale lahko ponovno uporabimo, če jih čez noč pustimo na sobni temperaturi.

Jure Ferlan

Fotogalerija