Vesel začetek pouka na Osnovni šoli Ivana Tavčarja

22.9.2022

Z željo, da bi pouk celo leto potekal v šoli, ne na daljavo, je v Osnovno šolo Ivana Tavčarja vstopilo 619 učenk in učencev; v matično šolo 539, na Sovodnju 51 in v Lučinah 29. Pod okrilje šole sodi tudi vrtec, v katerega je vključenih 238 malčkov.

Za vse otroke bo skrbelo 117 zaposlenih. V prvih dneh septembra je bilo razpisanih nekaj delovnih mest za učitelje. Tako kot po vsej Sloveniji je tudi v Gorenji vasi težko dobiti primerno izobražen kader za poučevanje. Trudili se bodo izvajati kakovosten pouk, dneve dejavnosti, šole v naravi in projekte, kot so Ekošola, Zdrava šola, MEPI, Mladi raziskovalci za razvoj Poljanske doline, Športna šola, Kulturna šola, Pešbus, Varno na kolesu in Varno s soncem. Organizirali bodo tudi nadstandardni program, v katerega je zajetih več kot 20 dejavnosti.

Prvi šolski dan je bil še posebno pomemben za 62 prvošolcev, ki so prišli v spremstvu staršev. Na slovesnosti sta jih pozdravila župan Milan Čadež in ravnatelj Izidor Selak. Vsi prvošolci so prejeli slovensko zastavo, rutico in igračko ter opogumljeni z razredničarkami prvič vstopili v učilnice.

V tednu od 22. do 25. avgusta je v organizaciji Športnega društva Blegoš potekal že 21. športni tabor. Udeležilo se ga je 58 učenk in učencev od 5. do 8. razreda. Dan se je začenjal z vstajanjem in jutranjo telovadbo. Ker so teden želeli preživeti čim bolj aktivno, so se vsak dan odpravili na daljši izlet ali ga drugače zapolnili s pestro izbiro športnih aktivnosti in iger – košarka, odbojka, rokomet, nogomet, badminton, floorball, rolanje, ples. V odmorih so potekali turnirji in tekme namiznega tenisa, ob večerih pa so igrali skupinske športe po izbiri. Prvi dan so s kolesi odšli na Visoko in se sprehodili do cerkve sv. Volbenka na Logu. Drugič so se odpeljali do Hotovlje in pot pohodniško nadaljevali na Bukov vrh. V sredo so se za daljšo aktivnost razdelili v tri skupine: prva se je peš odpravila na Javorč, druga je s kolesi šla v Žiri, tretja skupina pa je na Javorč šla s kolesi in se drugi skupini pridružila v Žireh, kjer so nato skupaj igrali odbojko na mivki in se osvežili v reki Sori. Prva pohodniška skupina se je nato isti dan popoldan odpravila s kolesi na kopanje v Kopačnico. Zadnji dan so odšli do Žabje vasi, kjer so se ob reki igrali različne družabne igre in se kopali. Za vse udeležence, tako učence kot učitelje, je teden (pre)hitro minil in se vsi skupaj veselijo naslednjega – 22. športnega tabora. Osmošolci so imeli 8. septembra prvi kulturni dan. V Ljubljani so si ogledali pomembne glasbene ustanove, v Operi pa predstavo Ljubezenski napoj. Ravnatelj Izidor Selak je na šolski spletni strani zapisal: »Kljub številnim obveznostim, ki jih prinaša šolsko leto, vam želim, da boste v šolo hodili z veseljem, dobrimi občutki, brez pretiranega strahu pred ocenami in nejevolje zaradi domačih nalog. Prevladujejo naj pozitivne plati učenja in druženja. Bodimo spoštljivi, strpni, prizanesljivi. Šola ni le hram znanja, ampak tudi prostor, kjer se krepijo medsebojno razumevanje, sodelovanje in prijateljstvo. Vsem želim prijetno počutje.« In tako naj ostane vsaj do konca junija 2023.

Nina Dolenc

Fotogalerija