Vloga Civilne zaščite pri spopadanju z epidemijo

26.6.2020

S širjenjem virusa po svetu so redki pomislili, da se bo prav kmalu razširil med nas. Prva grožnja so bile okužbe blizu nas, v Italiji. Ko se je virus hitro razširil in so sledila poročanja o nevzdržnih situacijah in težkem obvladovanju, se je v nas prebudil prvi strah. Prvi alarm za prebivalce Slovenije je bila prva okužba, ki ji je sledil porast v tempu podvajanja okuženih.

V januarju smo imeli člani nove ekipe Občinskega štaba Civilne zaščite (CZ) Občine Gorenja vas - Poljane prvo uvajalno in temeljno usposabljanje na Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu. Takrat smo se prvič srečali z omembo epidemije ter vprašanjem, kako se bomo lotili dela, če se situacija preseli k nam. Zavedali smo se resnosti na podlagi pogovora s predavateljem – poveljnikom CZ RS Srečkom Šestanom. Začeli smo pripravljati načrt sil zaščite in reševanja ob pojavu naravnih nesreč, med katere sodi tudi epidemija. Med pripravo načrta pa nam je pot prekrižala prava epidemija. Takoj smo se morali spopasti z njo. Na občini je bil kmalu sklican sestanek na temo usklajevanja služb, ki so najbolj na udaru v primeru okužb. Sestali smo se s predstavniki ustanov, v katerih so izpostavljeni dnevnemu stiku z več ljudmi.

Prvič se je razširjen štab Civilne zaščite Občine Gorenja vas - Poljane sestal 16. marca, ko smo si člani podelili naloge in odgovornosti. Cilj je bila organizacija obveščanja čim več ljudi s pomočjo različnih medijev o obsegu in morebitni organizaciji v primeru prve okužbe ter vzpostavitev zanesljivega programa reševanja in obvladovanja v primeru okužb. Vsekakor pa smo najprej podprli tiste službe, ki so za nas najpomembnejše že v običajnih in za nas normalnih okoliščinah. Razdelila sta se zaščitna oprema in razkužilo. Zavedali smo se odgovornosti v primeru, da bi te službe zaradi okužb odpovedale. V tem primeru bi Civilna zaščita s svojo organizacijo prevzela dobavo nujno potrebnih sredstev in dobrin za preživetje ljudem, ki potrebujejo pomoč. Tedensko smo bili v stikih z drugimi poveljniki CZ sosednjih občin. Menjave izkušenj in idej so pozitivno vplivale na odločitve vseh nas ter pokazale, da v situaciji nismo sami in da se znamo v takih primerih še tesneje povezati in sodelovati. Javilo se je tudi več kot šestdeset prostovoljcev, pripravljenih pomagati v primeru širitve virusa. Aktivirali smo jih k sreči le nekaj – s pozitivnim pristopom so spremljali dogajanje pred trgovinami in opozarjali na uporabo zaščitnih sredstev. 

V občini Gorenja vas - Poljane v prvem valu virusa nismo zaznali okužb in iskreno lahko pohvalimo prav vsakega občana posebej za vestno in odgovorno spremljanje, zavedanje resnosti situacije in upoštevanje navodil. Medsebojna pomoč bližnjim in pomoči potrebnim je igrala veliko vlogo. Vsekakor nam je v tem primeru pomagala tudi geografska lega ter razkropljenost domačij, domov. Laže smo držali osebno distanco, kar je bilo za zajezitev okužb najpomembnejše. Delo Civilne zaščite je bilo v tem primeru precej olajšano. Nihče ne more z gotovostjo trditi, da drugega vala ne bo. Nanj se lahko na podlagi pretekle situacije, ki je nenadoma in močno zarezala v normalno življenje vseh nas, in pridobljenih izkušenj lažje ter z vso resnostjo in odgovornostjo pripravimo. Izkušnja nam je dala ogromno prakse, še najbolj pa samozavesti, ki bo še kako pomembna pri odločanju v primeru morebitnega drugega vala in okužb v občini. Vsekakor si tega nihče izmed nas ne želi, po drugi strani pa s tako vestnimi občani lahko pozitivno gledamo naprej in smo z vsem spoštovanjem ponosni na vsakega posameznika!

Hvala članom štaba, občinski upravi ter vsem, ki ste pomagali obvladovati situacijo.

Ostanimo zdravi.

Primož Kokalj, poveljnik OŠ CZ Občine Gorenja vas - Poljane