Vozilo namenjeno tudi prvim posredovalcem

25.3.2021

Novega, manjšega gasilskega vozila so se razveselili tudi gasilci na Trebiji. Vozilo z oznako GVGP-1 bo služilo gašenju požarov v naravi in hitremu posredovanju prvih posredovalcev.

"Gre za terensko vozilo Ford Ranger, ki je dodatno ojačeno s štirimilimetrsko jekleno zaščito motorja, menjalnika in rezervoarja, ki pokriva vse vitalne dele podvozja, predelanega v podjetju Drobnič. Vozilo je nadgrajeno tako, da je primerno za naš teren," je pojasnil poveljnik društva Tomaž Jereb. Nadgradnja, izdelana v podjetju GV Pušnik, je modularna in omogoča bodisi odstranitev tovornega prostora bodisi namestitev drugega modula. Možna je uporaba zgolj s tovornim kesonom.

Vozilo ima osnovno opremo za gašenje gozdnih požarov in opremo za prve posredovalce: torba s sanitetno opremo, kisik, defibrilator, zajemalna nosila in koritasta nosila. "Glede na to, da je vozilo namenjeno tudi prvim posredovalcem, kjer šteje vsaka minuta, smo z njim veliko pridobili – krajši dostopni čas, tudi v zimskem času, predvsem do višje ležečih hiš." To je edino terensko vozilo v občini, s katerim je možen tako prevoz gasilcev kot opreme po hribovitem terenu občine. Društvo ima še kombinirano vozilo Renault Master GV-1 in tovorno vozilo Man TGM13.290 GVC 16/25. Finančna sredstva, približno osemdeset tisoč evrov, so gasilci zbrali sami v okviru različnih delovnih akcij, veselic in z nabiranjem železa. Velik del sredstev so prispevali krajani KS Trebija, ki so gasilce pozitivno presenetili s prispevki za novo vozilo. "Še enkrat se zahvaljujemo, saj so s tem pokazali veliko zaupanje in podporo gasilskemu društvu, nam pa zadali še dodatno motivacijo do prostovoljnega dela. Upamo, da jih ne bomo razočarali!" Uradna predaja vozila je bila načrtovana za mesec julij, a je zaradi epidemije covida-19 gotovo ne bo. "Upamo, da se bodo razmere čim hitreje izboljšale, da bomo vozilo predstavili krajanom." Za delo z novim vozilom se v manjših skupinah usposabljajo operativni gasilci, ki jih je na Trebiji 43. Od tega jih je 34 usposobljenih za prve posredovalce. "Novo vozilo smo že preizkusili na pravi intervenciji konec februarja, ko smo pomoč nudili oboleli osebi na Hotavljah," je zaključil Jereb.

Lidija Razložnik