Z novo halo do večjih proizvodnih zmogljivosti

26.3.2021

Konec lanskega leta je Mizarstvo Jezeršek dokončno preselilo večji del proizvodnje v prostore nove proizvodne hale na 2700 kvadratnih metrih površine, ki so jo gradili zadnji dve leti.

"Odločitev za novogradnjo sta narekovala pomanjkanje prostora in dvig naročil," pojasni direktor Nejc Jezeršek in nadaljuje: "V obstoječih prostorih ne bi mogli funkcionirati, bili bi časovno in posledično ekonomsko neučinkoviti." Gradnja je trajala od maja 2018, stroje so začeli seliti avgusta 2019. Pri gradnji objekta so v največji možni meri sodelovali lokalni izvajalci, ki so se izkazali s kakovostno in profesionalno izvedbo.

"Stavba ima skladišče in dve etaži proizvodnih prostorov: v spodnji imamo primarni razrez lesa ter CNC-obdelavo materiala, v zgornji pa sestavljanje in lepljenje lesa. V starem delu so na 1300 kvadratnih metrih ostali stroji za druge faze obdelave: ročna delavnica, brusilnica in lakirnica." Vrednost investicije, ki je bila zaključena novembra lani z asfaltiranjem parkirišča in ureditvijo zunanjosti, je okrog 1,9 milijona evrov, več kot polovica je lastnih sredstev, kredit pa bodo ob zdajšnjih zmogljivostih, načrtuje Jezeršek, lahko pokrili do konca leta 2026. "Dodana vrednost novega objekta je, da lahko sprejmemo več in kompleksnejša naročila. V poslovanju želimo ohraniti oseben pristop, da materiale in detajle usklajujemo z vsako stranko posebej, vzporedno pa smo opremljeni tudi za večjo količino, serijsko proizvodnjo zahtevnejših izdelkov, saj imamo zdaj optimalno industrijsko postavitev."

Beležijo konstantno rast
Stalne večje kupce imajo v Franciji, Angliji, Nemčiji in Izraelu, montaže v sosednjih državah opravljajo skorajda dnevno. "Na področju razvoja stopnic v Sloveniji in tudi širše orjemo ledino, zato je največja težava ta, da se nimamo od koga učiti glede uporabe novih tehnologij in detajlov, a imamo zmogljiv in učinkovit kolektiv, ki zna sprejeti izzive. Vsi skupaj stremimo k optimizaciji delovnih procesov, kar se odraža tudi v povečevanju dodane vrednosti ter vsakoletni rasti prihodkov. Lansko leto smo kljub epidemiji in razmeram na trgu beležili 17-odstotno rast," pojasni. Sredi leta bodo zaključili investicijo v nov CNC-stroj, ki bo popolnoma enak obstoječemu in bo podvojil zmogljivosti tam, kjer trenutno prihaja do največ zastojev. "Glede na razmere je težko generalno napovedati proizvodnjo za naprej, načrtujemo pa do 15-odstotno letno rast tako na domačem kot tujih trgih," je optimističen Jezeršek. Rast načrtujejo predvsem na račun stopnišč z visoko dodano vrednostjo, kjer ni potrebna montaža.

Ponosen je, da so prisotni v veliko objektih v Poljanski dolini in na Škofjeloškem, kljub temu da veljajo za cenovno nekoliko dražje, a se ob zagotovljeni kakovosti k njim vrača po več generacij iste družine. V veliko panogah razmišljajo o odpuščanju, v Mizarstvu Jezeršek pa o dodatnem zaposlovanju v vseh segmentih, saj so z novo proizvodno halo povečali proizvodne zmogljivosti in 'zacelili' prostorsko stisko.

S sejmov na spletno stran in v optimizacijo prodajnih procesov 
V zadnjem letu ni bilo organiziranih sejmov oziroma so se preselili na splet. V prihodnje je pričakovati, da se bodo klasični sejmi spremenili in bo ključen del vsakega sejma predstavljal digitalni del. Tem spremembam želijo slediti tudi v Mizarstvu Jezeršek, zato so se odločili, da bodo velik del sredstev namenili za posodobitev spletne strani, ki bo dosegla ključne kupce doma in v tujini. Del tega procesa je, po več kot štiridesetih letih, tudi nova celostna grafična podoba podjetja in razvoj aplikacije, ki bo sledila procesu od prvega stika s stranko do končnega izdelka. Veliko pozornosti posvečajo tudi katalogom, ki so "promocija in priročnik obenem".

Trendi v zadnjem času so predvsem kombinacija lesa s kovino in steklom. "V Angliji, od koder trendi k nam pridejo z zamikom, se spet bolj obračajo v les in manj v uporabo drugih materialov, vseeno pa tam izstopa medenina," opaža Jezeršek, ki napoveduje, da bodo tudi v prihodnje razvijali tako obrtništvo kot unikatnost. "Tako nam je uspelo tudi med prejšnjo krizo zagotoviti konstantno rast ob razpršenosti ponudbe in osebnem pristopu." Poudarja še, da si ne predstavlja, da ne bi podjetja, kot je njihovo, vodili vsi trije bratje skupaj. "Tudi če eden od nas manjka, vse teče nemoteno dalje, saj se lahko zamenjamo in dopolnjujemo." Ponosen je, da so prisotni v veliko objektih v Poljanski dolini in na Škofjeloškem, kljub temu da veljajo za cenovno nekoliko dražje, a se ob zagotovljeni kakovosti k njim vrača po več generacij iste družine. V veliko panogah razmišljajo o odpuščanju, v Mizarstvu Jezeršek pa o dodatnem zaposlovanju v vseh segmentih, saj so z novo proizvodno halo povečali proizvodne zmogljivosti in 'zacelili' prostorsko stisko: "Krize med epidemijo ne občutimo, razen ovir pri logistiki, me pa skrbi, kako se bodo razmere odvijale naprej in vplivale na kupno moč strank."

Damjana Peternelj