Za nas je nagrada prazna shramba

22.7.2021

Na nadmorski višini sedemsto metrov stoji kmetija Budl, ki se od leta 2014 ukvarja s pridelavo in predelavo sadja in zelenjave. Glavna dejavnost je kmetijstvo, a glede na dobro prodajo njihovih izdelkov bo kaj kmalu prevladovalo poljedelstvo.

Mama Monika si je dolga leta želela, da bi se na njihovi kmetiji na Žirovskem Vrhu "kaj dogajalo" in bi svoje izdelke občudovala na trgovskih policah. Doma so že imeli nekaj sadja, iz katerega je pripravljala borovničev liker, oče Izidor se je lotil žganjekuhe, v ponudbo sta dodala še limonin liker. "Sadja je bilo vedno več in več, zato sva se z mamo odločila za dopolnilno dejavnost na kmetiji," pojasni sin Robert Kavčič in nadaljuje: "Ko smo postavili prvi rastlinjak, v katerem smo posadili kumare, peso in stročji fižol, je bilo zelenjave veliko več, kot smo jo potrebovali sami. Tako smo se odločili, da jo vložimo." Nadalje so postavili še dva dodatna rastlinjaka in en "predor", kjer so nasadili jagode in naredili dve veliki gredi z malinami. Doma pridelajo zadosti zelenjave, jagod in malin, da dokup ni potreben. Sadja pa je premalo, zato ga poberejo po okoliških kmetijah.

Kmetija se razteza na 18 hektarih, od tega je 11 hektarjev gozda, ostalo so obdelovalne površine. Na približno hektarju pridelajo še krompir in ostalo zelenjavo za domačo rabo. "Naš dan se začne in konča v hlevu. V glavni sezoni, ko raste zelenjava, smo zjutraj in zvečer, ko ni močnega sonca, v rastlinjakih in na njivi. Vmes v kuhinji vlagamo zelenjavo ter kuhamo sokove, sirupe in marmelado," razloži Vesna Kavčič. V delo na kmetiji je vpeta vsa družina: oče Izidor, mama Monika ter sin Robert z ženo Vesno. Kmalu jim bo pri vsakdanjih opravilih pomagala tudi hči Tinkara. Za zdaj lahko še vsa dela opravijo sami. Kot poudarjajo, je med glavno sezono počitka zelo malo: "Najbolj naporno je obiranje in vlaganje, saj preko celega leta napolnimo približno 3500 kozarcev in 4000 steklenic." Ko je najhujše mimo, si privoščijo oddih in vsako nedeljo izkoristijo za počitek. "Pri pridelavi smo pozorni na kakovost, saj ne dodajamo nobenih konzervansov in drugih dodatkov. Želimo, da so izdelki čim bolj naravni." Prav tako ne uporabljajo nobenih herbicidov in posebnih gnojil, le hlevski gnoj.

Ponujajo vloženo zelenjavo (kisle kumarice, rdečo peso, stročji fižol in papriko), sokove (jagodni in korenčkov), sirupe (malinov, jagodni, bezgov, melisin in bezgov z jagodo), žgane pijače (borovničev in limonin liker ter domače žganje) ter jagodno marmelado. Izdelki so na voljo v trgovinah KGZ Škofja Loka in Kalie po Gorenjskem, v trgovini Tinček, Štacunca, Doza domač'ga, v Mesoteki Idrija ter KGZ na Bledu, Lescah in Križah. Najbolj prodajana izdelka sta malinov sirup in jagodna marmelada, za katero so leta 2019 na Ptuju prejeli srebrno priznanje. "Za nas je nagrada prazna shramba ob koncu leta in zadovoljni kupci, ki se vračajo k nam. Veseli in ponosni smo, da se naši izdelki tako dobro prodajajo, in zato skušamo vsako leto pridelati in predelati čimveč – a več kot to žal ne gre." Ta čas načrtov za širitev nimajo, če pa se bo povpraševanje povečalo, so naklonjeni tudi tej ideji. Letos so na police postavili nov izdelek – bezgov sirup z jagodo, za katerega upajo, da bo všeč tudi kupcem. "Slovenci bi lahko več posegali po lokalno pridelani in predelani hrani, saj je pomembno, da uživamo domačo in kakovostno hrano ter ne nazadnje s tem podpiramo tudi domače pridelovalce in predelovalce."

Lidija Razložnik