Začeli urejati Hišo generacij

23.6.2021

Potem ko je direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka Silva Košnjek z direktorjem podjetja VG5 Miho Brlanom pretekli teden v Gorenji vasi podpisala pogodbo o izvedbi projekta Hiša generacij, se je v tem tednu že začela tudi obnova stare šole.

Podpis pogodbe za ureditev Hiše generacij je za občino izjemnega pomena, je poudaril župan Milan Čadež in spomnil, da so že pred desetimi leti začeli razmišljati, da bi zgradili dom za starejše tudi v njihovi občini. V ta namen so ustanovili tudi posebno županovo komisijo, ki pa je prišla do zaključka, da Gorenja vas večjega doma pravzaprav niti ne potrebuje, saj si ljudje s podeželja tudi v starosti večinoma želijo ostati doma. Zato so izkoristili priložnost, da v sodelovanju s Centrom slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka s pomočjo evropskih sredstev uredijo prostore za dnevno varstvo in začasne namestitve. Tako bodo po besedah Silve Košnjek občanom po eni strani omogočili, da bodo dlje časa ostajali v domačem okolju, obenem pa jim zagotovili možnost začasne namestitve, s čimer bi jim lahko olajšali tudi prehod v institucionalno varstvo.

Podpisa pogodbe se je udeležil tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki je poudaril, bo zdaj stara šola v Gorenji vasi dobila povsem novo podobo in vsebino. "Če je šola v času Avstro-Ogrske prinesla izobrazbo in razvoj, bo Hiša generacij danes prinesla novo poživitev tem krajem, ki imajo zelo velik posluh za življenje. 

Kakovost življenja v Poljanski dolini je med najvišjimi v Sloveniji." Poudaril je, da gre pri tem projektu za sodoben pristop k oskrbi starejših, saj danes ne gradijo več velikih kapacitet za oskrbo starejših, temveč skušajo storitve dolgotrajne oskrbe pripeljati bližje domovom tistih, ki jih potrebujejo. "Velika večina starejših si želi čim dlje ostati doma in s takšnimi projekti jim to omogočamo."

Z 1,4 milijona evrov vredno obnovo prostorov stare šole bodo predvidoma do konca septembra prihodnje leto v Gorenji vasi zagotovili šest mest za dnevno varstvo starejših in 16 začasnih namestitev za starejše. Po besedah Mihe Brlana gre za zahtevno sanacijo spomeniško zaščitenega objekta, pri katerem bodo ohranili samo zunanje stene, notranjost pa v celoti preuredili v skladu s sodobnimi standardi bivanja za starejše. Po 12 letih razmišljanj, kako poskrbeti za dolgotrajno oskrbo starejših v občini, je bil ob podpisu pogodbe za Hišo generacij zadovoljen tudi državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade in domačin iz občine Gorenja vas - Poljane Žan Mahnič. S tem so namreč simbolno zaključili papirni del tega projekta in prešli k njegovi izvedbi, je poudaril.

Mateja Rant