Življenjske veščine odraščanja

25.3.2021

Septembra lani smo v partnerskem sodelovanju z Društvom U3 – Univerzo za tretje življenjsko obdobje in podjetjem Invido začeli izvajati LAS-ov projekt Živi živo – Življenjske veščine odraščanja, preventivni program pred digitalno zasvojenostjo otrok in mladine ter za digitalno kompetenco.

S kolegico Mirjano Pavlović sva kot pedagoginji v vrtcu prepoznali alarmantno situacijo digitalne zasvojenosti, saj mladim že vrtcu pešajo življenjske veščine, empatija, sodelovanje, pozornost, koncentracija, vztrajnost, ustvarjalnost in tako dalje. Danes predstavljajo digitalne tehnologije vse večji del življenja mladih, gre za nov pojav sodobne družbe, ki se intenzivno stopnjuje in alarmantno kliče po sistematični urejenosti s konkretnimi rešitvami. Odločili smo se, da nemudoma zavihamo rokave in začnemo delati. Povezali smo se z Društvom U3 – Univerzo za tretje življenjsko obdobje, ki je pod vodstvom Borjane Koželj takoj pristopilo, prav tako pa naši partnerji Invida, ki so vrhunska video agencija, ena vodilnih v Sloveniji. Vsi skupaj gradimo "zlati most" med generacijami in znanji. V medgeneracijskem druženju, bogatih izkušnjah vseh partnerjev, z entuzijazmom in srčnostjo delati tisto, kar je prav. Uspešno smo pridobili sredstva LAS iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. V okviru predavanj za stroko, širšo javnost in starše ter delavnic, e-platforme in podobno želimo zgraditi "zlati most" med dvema pomembnima poloma, in sicer preventivo pred digitalno zasvojenostjo na eni strani ter digitalno kompetenco in digitalnim opismenjevanjem na drugi strani. Glavna ideja je, da odrasli, ki vodimo otroke v svet, vzpostavimo zdravo mejo. Kako zgraditi "digitalni kompas"? Ali kot navaja kolega, ki tudi sodeluje v viziji Živi živo, predavatelj Matej Lozar: "Novi mediji med samoumevnostjo in razmislekom."

V okviru predavanj za stroko, širšo javnost in starše ter delavnic, e-platforme in podobno želimo zgraditi "zlati most" med dvema pomembnima poloma, in sicer preventivo pred digitalno zasvojenostjo na eni strani ter digitalno kompetenco in digitalnim opismenjevanjem na drugi strani. Glavna ideja je, da odrasli, ki vodimo otroke v svet, vzpostavimo zdravo mejo.

Skupaj iščemo odgovore na številna vprašanja ter vodimo skozi predavanja, delavnice in srečanja. Pridružite se nam ali se obrnite na nas po e-pošti zavod.kres@gmail.com ali telefonu 040 172 636.

Katka Žbogar, Zavod KRES