Znova dve premieri na sovodenjskem odru

26.3.2020

Skrivnosti in politika v Neč Bat Teatru

Pred trinajstimi leti so se v Kulturno-umetniškem društvu Sovodenj odmaknili od klasičnih besedil za igre in začeli ustvarjati avtorske predstave od prve ideje do izvedbe na odru. Letos so tako po predstavi Skrivnost na kmetiji, z drugo, Kravatarji, zabeležili dvajseto avtorsko premiero.

Dovzetni za dogajanje v družbi in okolju se režiserjem in igralcem ideje za nove predstave porajajo že čez poletje. V jesensko-zimskem času iz opornih točk nastaja vsebinska zgodba z zapleti in razpleti. Z dodanimi čustvi in nepričakovanimi reakcijami pa poskrbijo za dober odziv pri gledalcih. Tudi letošnji predstavi sta polnili dvorane in zabavali občinstvo vsepovsod, kjer so nastopali. Še vedno pa so najbolj veseli, da jih prav na prvih nastopih v domačem kraju spremlja velika množica ljudi. Tako vse ure, preživete na vajah, dobijo smisel in pozitivno potrditev vsakršnega druženja. Pomaga tudi strokovno pridobivanje znanja režiserjev in igralcev, včasih že, če jih z nasveti oskrbi kateri od uveljavljenih filmskih ali gledaliških igralcev. Tudi tehnično so se dobro opremili in izurili. Lenart Šifrar, Jure More, Niko Bevk in Jelko Podobnik se trudijo biti dobri mentorji tudi novo vključenim mladim članom Neč Bat Teatra. Ravno na vrhuncu gostovanj jih je ustavilo trenutno zdravstveno stanje v državi. Le upamo lahko, da se bomo še to pomlad smeli smejati z njimi na odrih po soseščini.,

Skrivnost na kmetiji je komedija, ki v svoji zgodbi razkrije, da še tako oddaljena, neobljudena in težko dostopna domačija Zakotnikarjevih lahko vzbudi zanimanje, če je prisoten denar.

Predstava Kravatarji pa se odvija v izmišljeni državi Severni Bananiji, kjer vladar podeduje mandat po očetu. Ko se zgodijo volitve in na čelo stopi politični začetnik, tudi energetsko krizo in vse drugo rešuje na poseben način.

Milka Burnik

Fotogalerija